Šindelář byl jediným navrženým kandidátem. V tajné volbě dostal 33 z 37 hlasů.V souvislosti se změnami zastupitelé ještě zvolili novým náměstkem primátora dosavadního radního Davida Šloufa (ODS). Devítičlennou radu po Baxově rezignaci doplnila ekonomka a pediatrička Veronika Jilichová Nová (ODS), která bude odpovědná za propagaci a marketing. Baxa zůstává řadovým zastupitelem.

Pryč s opilci

„V prvé řadě se zaměřím na bezpečnost a pocit bezpečí. Nechci, aby lidem bylo nepříjemné trávit volný čas ve městě,“ řekl. V širším centru města je podle něj několik do očí bijících lokalit, kde se zdržují a popíjejí lidé bez domova a cizinci.

Během několika týdnů bude připravena městská vyhláška zakazující konzumaci alkoholu na veřejnosti ve vybraných lokalitách, kde se nyní zdržují skupiny bezdomovců či zahraničních agenturních pracovníků.

Cílem vyhlášky podle primátora nebude zakazovat Plzeňanům či turistům, aby si dali pivo v oblíbené předzahrádce nebo na kulturní akci. „Cílem je, aby si tyto partičky přestaly dělat předzahrádku z celé Plzně,“ řekl Šindelář.

Další prioritou je pro něj projekt doplnění vysychajícího Boleveckého rybníka vodou z Berounky či vyřešení největší nepovolené stavby ve městě: Zdevastovaného sedmipodlažního objektu bývalého autosalonu Carimex z 90. let minulého století, který se za víc než 20 let nepodařilo odstranit.

Byl i poslancem

Šindelář se stal od roku 1989 devátým člověkem na postu primátora Plzně. Původní profesí právník se stal technickým náměstkem primátora v březnu 2014 po odvolání předchozího náměstka Petra Runda (ODS). Funkci zastával dosud.

Od loňského března do října byl také poslancem. Dostal se tam z pozice náhradníka poté, co hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) rezignovala na poslanecký mandát a stala se hejtmankou.

VIDEO: Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech.

Video
Video se připravuje ...

Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech ČTK

Fotogalerie
12 fotografií