Zcela vědomě vyhrožoval teroristickým činem a šířil poplašnou zprávu. Věděl o tom, že dopis, který si sám sobě adresoval i dopis zaslaný ministerstvu spravedlnosti je nepravdivý, a přesto s ním dál operoval ve vztahu k policii i televiznímu zpravodajství. Obžalovaný tuto trestnou činnost neudělal nahodile v jediný den,“ uvedl předseda senátu Jan Hostaš.

Dopisy napsal Marek V. loni v srpnu v plzeňské borské věznici. Listy plné pravopisných chyb měly vyvolat dojem, že autorem je cizinec, který má s češtinou problémy. „Oni nas nenajit, nezastavit. Stát drží ve vězení 20 našich bratrů a sester,“ citoval z dopisů státní zástupce Martin Bílý.

 

Dopisy „teroristů"

Obžalovaný chtěl, aby vše vypadalo jako dílo islámských extremistů, kteří se nezastaví před teroristickým útokem. „V daných dopisech si měla tato skupina vyžádat, aby ministerstvo spravedlnosti předčasně propustilo některé vězněné osoby včetně obžalovaného, a dále aby byla předána finanční hotovost v celkové výši deseti milionů Kč a automobil," shrnula mluvčí Krajského soudu Jana Durná.  

V dopisech stálo i to, co bude následovat. „Vše pod pohrůžkou otrávení pitné vody v šesti městech nebo obcích v České republice, pokud nebudou splněny požadavky této skupiny,“ dodala Durná. Další dopisy měl dostat plzeňský vyšetřovatel a některé sdělovací prostředky.

Dopisy přiznal, vinu necítí

Obžalovaného přivedli k soudu z výkonu trestu v příbramské věznici. Do »křížku se zákonem« se dostal v uplynulých 20 letech několikrát za majetkovou i násilnou trestnou činnost, momentálně sedí již po čtvrté. Po úrazu v base chodí o francouzských holích.

Cítím se být nevinen. Dopisy jsem napsal i rozeslal. Psal jsem je v traumatu, že dlouho neuvidím manželku a syna. Manželka přišla na návštěvu s monokly, že ji její přítel napadl. Chtěl jsem zamezit útoku na ni," vypovídal obžalovaný a dodal: „Sedím dva roky za něco, co jsem neudělal. Byl jsem odsouzen za znásilnění, to jsem nespáchal. Psal jsem, kde se dalo, nikdo mé stížnosti nechtěl řešit. Chtěl jsem dosáhnout propuštění, aby se tím někdo začal zabývat.“

Jak on, tak státní zástupce si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá.

VIDEO: Letos uplynulo 20 let od útoků 11. září v USA.

Video
Video se připravuje ...

Útoky z 11. září. Uplynulo 20 let od jednoho z nejhorších teroristických útoků světa Videohub