Vše nejprve vypadalo věrohodně. Oběť kontaktoval muž, který se představil jako zástupce investiční společnosti, a nabídl mu pomoc při obchodování s kryproměnou. Oslovený nadšeně souhlasil a nechal si od „poradce“ založit účet u seriózně působící společnosti, která měla s kryptoměnou obchodovat.

Jenže podvodník poté z nešťastníka postupně vymámil dálkový přístup k jeho notebooku, mobilnímu telefonu i internetovému bankovnictví. „Poškozený muž pak za současného telefonického hovoru s podvodníkem sledoval, jak mu z účtu postupně převedl částku ve výši bezmála 350 000 korun na jiný účet,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Žádný kódy a hesla

Když byla transakce dokončená, po „poradci“ se slehla zem. Podvedený přišel o peníze a nezbylo mu než se obrátit na policisty. Ti před podobnými finančními experimenty důrazně varují a nabádají k obezřetnosti.

„Apelujeme na občany, aby nikomu nesdělovali přístupové kódy či hesla, neinstalovali si do svých zařízení aplikace, které druhým umožní dálkový přístup,“ uvedla Jiroušková. Před obdobnými finančními transakcemi by se pak lidé měli o vše sami zajímat a také si vše ověřovat, poradit se s blízkými nebo přímo ve své bance.

VIDEO: Kryptoměna není jen bitcoin, patří sem například i ethereum.

Video
Video se připravuje ...

Kryptoměna ethereum. Videohub