Šestinápravovou elektrickou lokomotivu s označením S699.001 vyrobila Škoda Plzeň v roce 1963. Dosud byla součástí expozice plzeňské Techmanie, která má ve sbírce několik lokomotiv z plzeňské Škodovky.

„Při snaze stát se výkladní skříní nových technologií jsme se rozhodli o odprodeji jedné z nich,“ uvedl ředitel Techmánie Vlastimil Volák.

Kulturní památka

Volba padla na „laminátku“, která je zapsaná na seznamu kulturních památek ČR. Vzácna mašina skončí nejdříve v depozitáři NTM v Chomutově.

„Po dokončení stálé expozice Muzea železnice a elektrotechniky NTM na pražském Masarykově nádraží je předpokládáno vystavení této významné kulturní památky právě zde,“ řekl Volák.

Umělecké dílo

„Laminátka“ je největší a nejtěžší elektrická lokomotiva určená pro traťovou službu na území ČR. Jedná se o průkopníka, který stojí na počátku vývoje střídavé elektrické trakce na našem území.

Je nesmírně cenná hlavně pro svůj ikonický design Otakara Diblíka, který pro stavbu skříně lokomotivy použil jako materiál tehdy nový a nepříliš vyzkoušený skelný laminát. Podařilo se mu tak z lokomotivy vytvořit doslova umělecké dílo,“ dodal Volák.

VIDEO: Plzeňská Techmania 28. října 2021.