Radnice nyní vypisuje výběrové řízení na zhotovitele. „Vítěze budeme schvalovat na červencovém zastupitelstvu a se stavbou hned pak začneme. Půjde o úpravu prostoru mezi hotelem Slavia, městským úřadem, hlavní silnicí a zámečkem,“ uvedl místostarosta Petr Naiman.

Dominantou kašna

Na nově vzniklém náměstí mají být terasy, schodiště, kašna a lavičky. „Kromě fontány před zámečkem budou v celém prostoru lavičky, zeleň a stromy a úplně nové schody zespoda k zámečku. Bude to taková klidová zóna bez parkování,“ popsal starosta Filip Smola.

Dominantou náměstí má být menší kašna. „Nechci ale její podobu nějak více popisovat, protože půjde o překvapení,“ dodal Smola.

Hotovo v srpnu 2022

„Letos bychom chtěli zvládnout veškeré terénní úpravy a práce, několik teras, dlažbu, rozvody a sítě,“ řekl Naiman. Příští rok by mělo budování náměstí pokračovat.

„Jakmile sleze sníh, tedy zhruba v dubnu, dá město zbylé peníze na kašnu a parkové úpravy. Celá stavba náměstí bude stát 11 milionů korun,“ řekl Smola. Hotové by mělo být vše do srpnových Železnorudských slavností v roce 2022.

VIDEO: Šumavský hrad Velhartice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte.

Video
Video se připravuje ...

Šumavský hrad Velhartice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte. David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
5 fotografií