V porostech si totiž lebedí vodní plži, kteří hostí a zároveň vylučují infekční larvy ptačích motolic. Ty, když se zavrtají koupajícím se do kůže, dokážou pořádně potrápit. Napadený plavec blízké setkání odnese cerkáriovou dermatitidou, tedy svědivou vyrážkou, zčervenáním a puchýři.

„Proto je vhodné jako prevence proti výskytu cerkáriové dermatitidy držet okraje porostů příbřežní vegetace v dostatečné vzdálenosti od vstupů do vody využívaných rekreanty,“ uvedli odborníci Jindřich Duras a Zdeňka Chocholoušková.

Ti zpracovali návrh opatření pro regulaci rákosin a orobince v Boleváku, podle kterého je pro odstranění rostlin vhodná jen mechanická regulace. To znamená opakované kosení rákosu a odbagrování orobince s kořeny a oddenky.

Rákos tak sekáči kosí ručně, orobinec vezme za své po „seškrábnutí" povrchové vrstvy jemného bahna. Právě v té jsou oddenky a kořeny rostlin. „Ty mají obrovskou regenerační schopnost, není tedy nutné se obávat, že by mohlo dojít k úplnému zničení porostů,“ dodala Marie Fialová z tiskového oddělení magistrátu.

VIDEO: Češi propadli otužování.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Češi propadli otužování. „Vyfotí se a na chvíli ponoří. Je to jen módní záležitost,“ říká odborník Jiří Marek

Fotogalerie
15 fotografií