Původní most byl postavený před 48 lety při dokončování vodní nádrže České údolí. „Při pravidelných kontrolách ale byly v nosné konstrukci, opěrách i uložení mostu zjištěny závady, které se postupně zhoršovaly. Kvůli tomu se snižovala jeho nosnost až na 12 tun a bylo tedy nezbytné jej opravit,“ vysvětlil náměstek primátora Michal Vozobule.

Se samotnou stavbou se začalo letos v březnu. „Přes náročné nejen technologické výzvy, se kterými jsme se museli potýkat, jsme ji nyní v prosinci dokončili,“ řekl za zhotovitele technický ředitel firmy Lukáš Skala.  

Nosná konstrukce mostu byla kompletně vyměněná. Hlavy pilířů a opěr stavbaři upravili, nové je odvodnění, izolace, povrch je z živice. Nový chodník byl vybudovaný nejen na mostní konstrukci, ale i v nájezdech k mostu, a to v celkové délce zhruba 370 metrů.

Stavebníci řešili i sanaci spodní stavby mostu. „Bylo nutné od 1. září snížit hladinu vodní nádrže České údolí. V současné době se nádrž začíná pomalu napouštět,“ doplnil Václav Šašek ze Správy veřejného statku.

VIDEO: Takhle demolovali původní most v Praze na Zbraslavi.

Video
Video se připravuje ...

Takhle se demoloval původní most na Zbraslavi. Technická správa komunikací