Beseda je letos kvůli koronavirovým opatřením už podruhé pro návštěvníky uzavřená. Nasvícením fasády tak vyšle pozitivní zprávu veřejnosti. „ I když nemůžeme výročí oslavit pospolu, chceme si připomenout, jak je důležité na těchto hodnotách stavět. Snad tímto způsobem vneseme více barev a světel do veřejného prostoru a mezi lidi," řekla Hana Kulawiaková z Měšťanské besedy.

Iniciativa neziskové organizace »Díky, že můžem« každoročně organizuje oslavy Korzo Národní na Národní třídě v Praze. Letos se ale neuskuteční. Proto padlo rozhodnutí přenést atmosféru oslav do on-line prostoru a zároveň uspořádat symbolický a bezpečný akt v tom veřejném.

Modlitba pro Martu

Tento moment doprovodí živý stream písně Modlitba pro Martu v podání Anety Langerové z balkónu pražského Národního divadla. V českých rozhlasových stanicích se rozezní originální verze této skladby.

„Právě letos však více než kdy jindy tato organizace považuje za důležité připomenout si křehkost svobody a uvědomit si, jak se stala samozřejmou součástí našich životů,“ dodala Kulawiaková.

VIDEO: Videomapping na Národním muzeu v Praze při loňských listopadových oslavách.

Video
Video se připravuje ...

Videomapping na Národním muzeu připomněl dojemně i sametovou revoluci a projev Havla Blesk - Nikola Forejtová