Má stejnou zákeřnou nemoc, na kterou zemřel bývalý premiér Stanislav Gross (†46). Jde o amyotrofickou laterální sklerózu (ALS), která člověka postupně připravuje o sílu svalů. Vše přitom začalo loni na podzim úplně nevinně.

„Začala jsem v řeči zadrhávat. Myslela jsem, že to mám od zubů. Ty mi zubař obrousil. Nic se ale nezlepšilo, naopak za chvíli to bylo ještě horší,“ vzpomínala Michaela.

Šok a zmatek v hlavě

Navíc jí připadalo, jako by měla něco v krku. Šla k lékaři na ORL, jenže nic jí nenašli. Následovala vyšetření u neurologa v Boru, nemocnici ve Stodu, až skončila ve fakultní nemocnici v Plzni. Tady se dozvěděla zdrcující diagnózu, nemoc ALS.

 

„To jsem nečekala, byl to pro mě strašný šok, proč zrovna já mám takovou krutou nemoc. Nevěděla jsem, co dál, měla jsem zmatek v hlavě,“ psala na papírek redaktorovi Blesk.cz Michaela.

Ztráta řeči a neschopnost jíst

Michaele se tak během chvilky zhroutil svět. I s vědomím zákeřné nemoci ubírající jí síly, ještě tři měsíce chodila do práce na poštu v Třemešné pod Přimdou, kde obsluhovala lidi u přepážky. Jenže musela odejít. Ochrnul jí jazyk a ztratila řeč.

Nemoc postupuje. Teď už nemůže ani polykat, špatně se pohybuje a těžko se i nají. „Dříve jsem si strkala jídlo prsty do krku. Teď už musím vše mixovat a pak si to tam lít,“ svěřila se Michaela.

Nechápavé pohledy

Kvůli ztrátě hlasu si lidé o Michaele myslí, že je retardovaná, divně na ni pohlížejí a těžko ji chápou. Přitom nemocná se jen snaží komunikovat. „Třeba když jsem si chtěla koupit boty, nedokázala jsem vysvětlit prodavačce, že mám široký nárt. Ona mě nepochopila a já odešla bez bot,“ uvedla Michaela. Od té doby má u sebe vždy papír a tužku, aby mohla svoji situaci lidem vysvětlit.

Veliký problém

Michaele zeslábly nohy, padá a špatně se pohybuje. A bude ještě hůř. Skončí na vozíku a bez pomoci se neobejde.  Péče o ni je na rodičích. Ti jí chtějí u sebe v domku zřídit bydlení v místnosti, kde teď mají obývací pokoj.

Jenže je tu problém. Obývák je v přízemí a koupelna v 1. patře. Až bude Michaela ochrnutá, rodiče ji tam nedonesou. Stejné je to i se vstupem do domu, kde jsou schody.

Chcete pomoci?

Michaela je rozvedená, má dvě děti. Zatím žije v malém bytě v 1. patře v domu exmanžela, který bydlí pod ní. Bude se ale kvůli potřebě soustavné pomoci stěhovat k rodičům.

Jenže ona ani rodiče nemají prostředky na to, aby se mohl dům upravit. Časem bude také potřebovat invalidní vozík či pomůcky na koupání. Chcete pomoci? Kontaktujte Michaelinu sestru Petru Mixovou na čísle 739 613 613.

VIDEO: David Kraus bojuje proti nemoci ALS.

Video
Video se připravuje ...

David Kraus bojuje proti nemoci ALS: Nikdy jsem neviděl tolik lásky! Martin Balcar, Lukáš Červený

Fotogalerie
7 fotografií