Pranostika říká »Na svatého Řehoře, čápi letí od moře«. Řehořové mají svátek 12. března, takže čápi si letos opravdu pospíšili. Ještě o dva týdny dříve než loni přiletěli poslové jara na komín v Mirošově.

„Reagují na počasí, které je okolo nás. Přilétají dříve kvůli klimatickým změnám. Podnebí se každým rokem zmírňuje. Protože už je půlka února a prodlužuje se denní svit, evokuje je to k tomu, aby zahnízdili dříve a proto také dříve přilétají,“ vysvětlil ornitolog Pavel Moulis.

Možná to je jen zastávka

„Zatím nevíme, jestli jde o ptáky, kteří každý rok na tomto komíně hnízdí, nebo jde o pár, který se tu zastavil kvůli pondělní vichřici cestou na jiné hnízdiště,“ řekl ornitolog Karel Makoň.

Jeho kolega vyrazil hned ke komínu s dalekohledem, aby z nápisu na 5 až 6 cm silném kroužku, který má pták na noze, zjistil, o jakého přesně jde čápa. Nikoho ale v hnízdišti nezastihl, ptáci byli patrně někde na lovu.

„Čápi k nám přilétávají ve dvou vlnách. Nejdříve ti, které zimují ve Španělsku a pak ti, kteří tráví zimu v Africe,“ vysvětlil ornitolog Karel Makoň.

Míra je ještě v Africe

Mládě čápů z Mirošova Míra, který se narodil loni, je stále ještě v Africe. Ornitologové ho před odletem vybavili vysílačkou a mohou tak sledovat jeho cestu. Čáp se teď prochází po savaně u národního parku Serengeti v Keni. „Čekáme, jestli letos vůbec přiletí. Někteří čápi, kteří odletěli do Afriky poprvé, se odtud vracejí až za dva roky,“ řekl Moulis.

Návrat kvůli potomkům

Čápi přilétají z teplých krajin do Čech kvůli rozmnožování. Uhnízdí se a začátkem dubna naklade samice vejce. Z nich se zhruba po měsíci vylíhnou čápata. Táta s mámou se pak mají co ohánět, aby mláďata uživili. Krmí je natrávenou potravou z žab, hrabošů a ryb. Na konci srpna pak všichni odlétají do teplých krajin.

Návraty z Afriky

Z Afriky se čápi do Čech vracejí po dvou trasách. První je dlouhá 5 tisíc km. Vede ze Senegalu, přes Mauretánii, Maroko, Španělsko, Francii a SRN do Čech. Na druhé trase od Viktoriina Jezera ve východní Africe uletí čápi 6 tisíc km. Vracejí se přes Sůdán, Egypt, země Blízkého východu, Turecko a východní Evropu.

Čáp bílý

Samec váží až 4,4 kg a samice až 3,6 kg. Měří kolem jednoho metru a rozpětí křídel je téměř dva metry. Dožívají až 14 let, nejvyšší zjištěný věk čápa je 27 let. Loví žáby, hraboše, drobné rybky a savce, plazy, obojživelníky a někdy i ptáky. Průměr hnízda je až 2,5 metru a vážit může i 900 kg.

Už jsou tu i špačci!

Nejen čápi, ale už i špačci dorazili na západ Čech z teplých krajin. „První jsem viděl v Rokycanech už teď v sobotu. Hledají budky či dutiny stromů, kde by zahnízdili,“ řekl Moulis. Špačci přiletěli ze severní Afriky, kde tráví zimu.

VIDEO: Malá čápata v hnízdě.

Video
délka: 00:51.86

Tohle čapí hnízdo trable nemá: 4 první letošní mláďata jsou zdravá! záchranná stanice Makov