Při lednové kontrole pobývaly v budově asi tři desítky bezdomovců a drogově závislých. Tím, že je objekt i areál v soukromém vlastnictví, bylo k vyřešení celé situace nutné se dohodnout s majitelem. Při schůzce koncem ledna našlo město se spolumajitelkou objektu společnou řeč.

„V minulosti v areálu několikrát hořelo a jeden člověk dokonce přišel při požáru o život. Určitě je to nyní jedno z nejproblémovějších a nejrizikovějších míst v Plzni,“ řekl radní Martin Zrzavecký.

„Přijímal jsem opakovaně stížnosti od lidí a obyvatel z okolí, kteří poukazují nejen na nepořádek, ale mají strach i z uživatelů drog. Věřím, že se jim uleví, po nápravě volají už delší dobu,“ uvedl starosta centrálního obvodu David Procházka. Od roku 2015, kdy začal objekt chátrat, v něm policisté řešili 238 přestupků a 67 přečinů.

Vyklízení začne v pondělí 17. února a potrvá několik dnů. Na pomoc s řešením sociálních a zdravotních problémů lidí z objektu jsou přizvané neziskové organizace. Po vyklizení čeká areál důkladné zabezpečení, aby se tristní situace znovu neopakovala.

VIDEO: Vyklízení squatu v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Policisté vyklidili squat v Jeseniově ulici. David Malík, Martina Neckářová