V prvé řadě je třeba zmínit rekonstrukci multifuknční budovy Sandra, která byla v uplynulých letech spíše ostudou městské části. Jedna z nejvyšších budov v Praze fungovala dlouhá léta jako ubytovna, v níž často přespávali problematičtí obyvatelé. S nimi se ruku v ruce nesly výtržnosti, rvačky, rušení nočního klidu a tak dále.

„Po dokončení rekonstrukce vznikne necelých 180 ubytovacích jednotek,“ uvádí starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti). Ty by měly posloužit pro bydlení zejména mladých rodin, lékařů, učitelů, hasičů, policistů či jiných zástupců občansky důležitých povolání.

Hotová škola i koupaliště

Dokončená by letos měla být také dostavba nového křídla ZŠ Chodov, která byla zahájena loni v létě. „Rada městské části si také stanovila jako prioritu pokračovat v rekonstrukcích a revitalizacích veřejných vnitrobloků,“ uvádí starosta, který by si v rámci zlepšení komunitního života na Jižním Městě dovedl představit vznik nové malé kavárny v oblasti Centrálního parku.

Radnice Prahy 11 už dříve také avizovala snahy o vznik nového venkovního koupaliště, které v Praze 11 chybí. „Aktuálně mohu potvrdit, že pracovní skupina, která se tomuto tématu intenzivně věnuje, již vytipovala několik vhodných pozemků. Nyní probíhá analýza možnosti realizace záměru v jednotlivých lokalitách,“ uvádí Dohnal.

Opatov v novém

Další velkou změnou, které se obyvatelé Prahy 11 dočkají, je rekonstrukce stanice metra Opatov. Zahájena byla 4. prosince 2019 a její dokončení je odhadováno na polovinu letošního roku. Stanice se má stát plně bezbariérovou a moderní.

„Práce, kterou v případě stanice Opatov hodláme uskutečnit, je opravdu hodně,“ sdělil pří příležitosti zahájení rekonstrukčních prací výkonný ředitel společnosti Brema, která bude zhotovitelem stavby. Konkrétně vyjmenoval výměnu více než 3 kilometrů kabelů, 21 rozvaděčů a deblokačních skříní nebo přes 1000 svítidel. „Z pohledu technologie je stáří této stanice opravdu už retro.“
Fotogalerie
6 fotografií