Třpytivě zbarvený ptáček nejspíše prolétával podél řeky Radbuzy městem. V centru na Anglickém nábřeží ale nejspíše narazil do zrcadlící se skleněné výlohy a zůstal ležet otřesený na chodníku. Tam ho našla Dagmar Chroboková, která zrovna místem procházela.

„Bylo mi jasné, že to není jen tak, a že potřebuje mou pomoc. Ležel na zádech, oranžové nožky nahoru a pocukával hlavou,“ popsala nálezkyně. Zavolala proto plzeňské zvířecí záchranáře.

Kolizi se sklem zvládl

Když jsem si pak ledňáčka od ní na místě nálezu přebíral, tak už v papírové krabici stál na svých krátkých nožkách a spokojeně kroutil hlavou. Jelikož se už začalo smrákat, tak jsem ledňáčka raději odvezl a ubytoval v naší záchranné stanici,“ řekl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Malý pacient kolizi se sklem naštěstí zvládnul bez následků. Nic tak nebránilo tomu, aby se vrátil do volné přírody. „Po okroužkování jsem ho s radostí vypustil na řeku Berounku hned u kostela sv. Jiří v Plzni na Doubravce,“ uvedl Makoň.

Plzeňská ptačí čtyřproudovka

Plzní, díky její poloze na čtyřech řekách, táhnou při vodě desítky druhů ptáků. „Ti při tom musí proletět přímo srdcem města. Krom ledňáčků to jsou třeba sluky, pisíci, různé druhy bahňáků a kachen, ale i drobní pěvci. Ptáci využívají řeky, jako my silnice, nebo táhnou ve vegetačním pásu při řekách či železničních tratích,“ vysvětlil Makoň. Zvířecí záchranáři tak občas vyjíždějí ke zbloudilým či potlučeným opeřencům přímo do centra města.

VIDEO: Kvůli kachně s káčaty zastavili strážníci dopravu.