Plzeňské zoo se odchov gibonů daří. První mládě přišlo na svět čtyřmi lety, podruhé před měsícem. Rodiči jsou samec Young Lu (17) a samice Sikang (17). „U mláděte neznáme ještě pohlaví. To zjistíme během příštích týdnů. Teď je veliké jako průměrná dětská panenka, něco mezi 25 až 30 cm. Matka se od něj vůbec nehne, velice pečlivě si ho drží v náruči a vzorně se o něj stará,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobuba.

Malý gibonek zatím pije mateřské mléko a má se čile k světu. „Až mu bude půl roku, začne jíst ovoce, pomeranče, jablka, kiwi a různé druhy zeleniny,“ dodal Vobruba.

Stromový chodec

Tak se říká těmto gibonům kvůli jejich ručkování. Na svých dlouhých rukou se švihem přehoupávají ze stromu na strom. Skoky dlouhé 9 metrů jsou pro ně hračkou. Po zemi chodí na zadních a rovnováhu udržují roztaženými pažemi, prohnutými v loktech a zápěstích. Jsou známi i svým pronikavým zpěvem, který je slyšet v pralese do vzdálenosti několika kilometrů.

Rodiče potomky vyhánějí

Zajímavé pro gibony je, že na rozdíl od lidoopů nemusejí stavět hnízda. Mají totiž sedací mozoly a tak noc tráví vsedě přitisknuti ke kmeni stromu. Jsou monogamní, netvoří tlupy, ale pouze rodiny, tvořené dospělým párem a mláďaty. Ta když dospějí, rodiče je vyhánějí, aby si založili svou vlastní rodinu. Dožívají se až třiceti let.

Lidé je loví kvůli masu

Gibonů bělolících v přírodě stále ubývá. Lidé jim kácí pralesy, kde tak přicházejí o místa k životu, a ještě je loví kvůli masu a pro účely tradiční čínské medicíny. Žijí už jen na pár místech Vietnamu a Laosu. V Číně tohoto gibbona viděli naposled v roce 1990 a nyní je zda již nejspíše úplně vyhuben. V Evropě ho chová 36 zoo.

VIDEO: Gorila tančí v bazénku.