Nešťastnice se s mužem, který se na internetové seznamce prezentoval jako stavební inženýr žijící v Bruselu, zkontaktovala v létě. Několik týdnů spolu čile komunikovali a on ji opakovaně žádal, aby mu byla nejen přítelkyní, ale i oporou.

To na ženu prahnoucí po lásce zafungovalo a pak už byl jen krůček k pořádnému průšvihu. „Údajný inženýr si začal stěžovat na nedostatek peněz na údajný projekt výstavby mostů, a s tím spojených pronájmů stavební techniky,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Peníze fuč, láska také

Zamilovaná souhlasila s tím, že mu pošle finanční injekci. „Dohodli se, že místo požadovaných dolarů mu pošle na zahraniční účet částku v eurech. Žena poslal převodem dvě částky, které v přepočtu čítaly necelých 160 tisíc korun,“ popsala Hokrová.

Pak se ženě asi "rozsvítilo" a na další žádost o peníze už nereagovala. A bylo po lásce. „Když dotyčný zjistil, že od ní víc peněz nezíská, komunikace ustala,“ dodala Hokrová. Po podvodníkovi pátrají policisté. Jedná se pravděpodobně o cizince, se ženou komunikoval lámanou češtinou přeloženou nejspíše internetovým překladačem.

Neztrácejte zdravý rozum!

Policisté nabádají k obezřetnosti nejen v reálném životě, ale i ve virtuálním prostoru.  „Anonymita internetu umožňuje podvodníkům jednoduše vyhledávat potenciální oběti. Při komunikaci se pak snaží své nové známosti přesvědčit a pod různými legendami či záminkami mohou vyžadovat peníze. Nedejte jim šanci,“ dodala Hokrová s tím, že podle zkušeností, které policisté mají, se obětí může stát kdokoli, a to bez rozdílu věku, pohlaví či vzdělání.

VIDEO: Ja nenaletět internetovým podvodníkům.

Video
Video se připravuje ...

Jak nenaletět internetovým podvodníkům Živě.cz