Přitom o pár desítek kilometrů vedle, ve středních Čechách, na tuhle rostlinu narazíte, roste na vlhkých příkopech. „Jižní Čechy jsou region, kde ocún, kromě dvou lokalit u Českých Budějovic a Českého Krumlova, neroste vůbec. A na západě Čech je pak toto rostlina velmi vzácná,“ řekl botanik Jiří Brabec.

Ocún se vyskytuje kromě louky u Černošína, kde vykvetlo asi 300 rostlin, ještě na dvou místech u Chebu, jedné lokalitě u Bečova ve Slavkovském lese a u Kladrub na Tachovsku. Tady je ale jen 20 rostlin.

„Na podložích, kde ocún roste, nezáleží. Půda ale musí být vlhká. Rostlina je zvláštní tím, někde hojně roste a jinde o ni nezavadíte. Jde o strašně zvláštní lokální záležitost a nikdo z odborníků neví, proč tomu tak je,“ dodal Brabec.    

Jinde se neuchytí

Fialovým kvítkům se na Tachovsku daří jen na jednom místě pod Vlčí horou. „Z té sem stéká voda. To vytváří zvláštní mikroklima, které jinde v okolí není,“ vysvětlil starosta Černošína Miroslav Plincelner (64).

Rostlina v lokalitě přežila i díky tomu, že tu až do roku 2007 byla vojenská střelnice a lidé sem nesměli. Ocún nelze přesadit. Jestliže si ho tady lidé tajně vydloubnou s tím, že si ho zasadí doma, odsoudí rostlinu k zániku. Jinde se neuchytí. 

Ocún jesenní

Je trvalka, obvykle 10 až 20 cm vysoká.  Jde o prudce jedovatou rostlinu obsahující více než 20 alkaloidů, z nichž nejnebezpečnější je kolchicin. Při vhodném dávkování ho však lze použít pro léčebné účely, protože má cytostatické účinky. Je jedovatý pro koně a třeba v Římě byly případy otrav lidí mlékem koz, které ocún spásly.

VIDEO: Udělejte si ze starého květináče nový.

Video
Video se připravuje ...

Vyrob si sám: Co se starým květináčem? Udělejte z něj nový! Mall.cz