Lomikámen trsnatý roste na zastíněných skalních stěnách otočených k severu a je poměrně drobný. I to je jeden z důvodů, proč unikal pozornosti. „V letošním roce jsme se tedy pokusili zjistit, zda druh v území ještě přežívá,“ řekl botanik Radomír Němec. Botanikům se podařilo nalézt drobný a velice vzácný lomikámen letos v květnu.

Cesta k rostlině ale nebyla jednoduchá. Ba naopak, dobrodružná. „Museli jsme využít speciální techniku. Nejprve člun, na kterém jsme zmapovali skály v údolí Dyje. Posléze přišlo na řadu vybavení k lezení po skalách. Vyšplhali jsme k vytypovaným místům a vyplatilo se,“ dodává Němec.

Po stopách starého vědce

Na skalách údolí Dyje mezi Vranov a Hardeggem přitom rostlinu nalezl i Oborny. Do herbáře si ji založil s datem 21. května 1879. Již tehdy se jednalo o velmi vzácný druh. I když zprávy o výskytu této rostliny se objevovaly i v minulosti, doložit, že v Podyjí opravdu stále roste, se botanikům podařilo až před několika týdny.

Lomikámen nalezli jen na jednom místě. „Ale kdo ví, zda neroste ještě někde ukrytý pozornosti badatelů a návštěvníků parku,“ věří Němec. „Rostlina je to ale opravdu křehká. Neopatrný pohyb ve skále by mohl způsobit její stržení do propasti a zánik celé známé populace,“ varuje botanik.

Lomikámen byl rostlinou indiánů a eskymáků

Rostliny rodu lomikámen jsou většinou vytrvalé byliny s jednoduchými listy a pětičetnými květy. V Evropě, Asii, severní Africe, Severní Americe a jihoamerických Andách se jich nachází na 450 druhů. Většina se jich vyskytuje v horách a arktických oblastech. V České republice roste celkem šest druhů lomikámenů. Některé druhy náleží k oblíbeným skalničkám.

VIDEO: Jak přesazovat pokojové rostliny.

Video
Video se připravuje ...

Jak přesazovat pokojové rostliny CNN