Vše se odehrálo loni v červenci v kempu na Závrtku u Dolan u Plzně. Miroslav K. se chtěl pomstít čtyřem mužům, o kterých si mylně myslel, že mu rozbili jeho mobil. „Ředidlo vylil do trávy mezi stany. Pak přešel k sedm metrů vzdálenému vozu pick-up toyota. Pod jeho zadní část a na levé zadní kolo nalil hořlavinu a zapálil,“ uvedla státní zástupkyně Blanka Míková.

Vzbudili se a to je zachránilo

Jenže na korbě spal Adam B. (28) a ten se včas vzbudil, a vyrušil tak Miroslava K., který utekl do nedaleké maringotky. Kvůli křiku se ještě vzbudil Jiří Š., který spal v kabině auta. Ten hodil mikinu Adamu B. „S ní Adam B. plameny pod vozidlem uhasil a došlo jen k očazení zadní části auta,“ dodala Míková.

„Chtěl jsem je vystrašit nebo vyděsit, ale ne jim ublížit,“ hájil se Miroslav K. Kromě podmínky uložil Krajský soud v Plzni Miroslavu K. dohled probačního úředníka a ochranné ambulantní psychiatrické léčení.

Úraz mozku

Miroslav K. měl kvůli organické poruše mozku, kterou trpí po prodělané nemoci, v době spáchání trestního činu sníženou schopnost ovládat své jednání. „Navíc byl pod vlivem alkoholu, nemá žádný přestupek, nikdy nebyl trestán a řádně chodí do zaměstnání,“ zdůvodnil nízký trest soud Jan Špeta. Miroslavu K. totiž hrozilo až 12 let vězení.

VIDEO: Policie zadržela mladého žháře, má na svědomí 31 zapálených věcí.