Letos vyjedou cyklisté od plzeňské radnice poprvé v sobotu 1. června v 9 hodin dopoledne. Celodenní výlet vede do kozelského polesí, na místa, kde stávaly manské tvrze, představí jim i květenu listnatých lesů.

Na čtvrtek je pak nachystaná dendrologická cykloprohlídka Plzně za méně známými druhy stromů a na místo, kde bývala botanická zahrada. „Účastníci se také dozví, čím se liší drnák od křemeláku, nebo který strom má květy podobné chmelovým šiškám,“ řekla cykloprůvodkyně Radka Žáková. V závěru pak cyklisté navštíví Luftovu zahradu.

Geologické zajímavosti

Letošní ročník nabídne i výlety za geologickými zajímavostmi. „Na Plzeňsku je jich hned několik, například v Čechách unikátní povrchová průmyslová těžba černého uhlí na Radnicku či netradiční dolování kaolinu pod povrchem. Lze tu ale také najít otisky pravěkých rostlin v kameni nebo pozůstatky vulkánu včetně dobře rozpoznatelných lávových proudů,“ vypočetla Žáková.

Trasy s odpočinkem

Mimoplzeňské okruhy jsou trochu delší, ale cyklista, který je zvyklý ujet 25 až 30 kilometrů, by je měl zvládnout. Díky zastávkám na výklad průvodce si totiž na mnohých místech odpočine. Trasy jsou maximálně vedeny mimo komunikace, proto nejsou vhodné pro silniční kola.

„Nejvhodnější pro cykloprohlídku jsou kola horská nebo treková. Účastníkům doporučujeme vzít s sebou svačinku, dostatek tekutin, větrovku či pláštěnku a výbavu pro výměnu píchlé duše,“ řekla Žáková. Na konci cykloprohlídky dostane každý účastník certifikát se svým jménem, datem a počtem ujetých kilometrů.

 V dešti se nejede

Za deště se cykloprohlídky nekonají, sraz je vždy čtvrt hodiny před začátkem u Infocentra vedle radnice. Tam se také cyklovýlety platí. Cena zahrnuje kromě doprovodu průvodce i cyklomapu Plzně či letáček s povinnou výbavou kola. Cena pro dospělé je 80 korun, pro děti 40 korun, rodina (maximálně 4 osoby) zaplatí 160 korun. Informace o cykloprohlídkách lze získat v plzeňském Infocentru nebo ZDE 

VIDEO: Sestřih z loňského ročníku závodu Pražské schody.

Video
Video se připravuje ...

Sestřih ze závodu Pražské schody 2018. Jiří Marek, hudba: Eye Kevin MacLeod (incompetech.com)