Stroj bude nechemickou cestou hubit plevel. Ten pokropí horkou vodou o teplotě přibližně 98 stupňů. „Po několika dnech od čištění rostlina uhyne. Nejdříve zhnědne, pak uschne a následně se rozdrolí,“ uvedl náměstek primátora Michal Vozobule. Celý proces je třeba opakovat přibližně třikrát za sezonu.

Horkou vodu lze aplikovat jak plošně z trysek na liště, tak z trysky na hadici pro bodové použití. „Lištu je možné vysunovat do strany až 80 centimetrů. To se využije například při čištění pod lavičkami. Stroj si při pohybu sám detekuje, kde je plevel a sám zapíná příslušné trysky. Do vody se nepřidávají žádné mycí prostředky nebo chemikálie, pouze změkčovadlo, aby se součástky nezanášely vodním kamenem,“ vysvětlil ředitel Správy veřejného statku Milan Sterly.

Lavičky, chodníky i dětská hřiště

Aby se trysky neucpávaly, je třeba používat vodu z vodovodního řadu. Zásobník stroje jí pojme tisíc litrů. Kabina řidiče tohoto stroje je klimatizovaná a je z ní výborný výhled.

„Stroj využijeme i při údržbě laviček, odpadkových košů, dětských herních prvků, čistíme tak i chodníky od žvýkaček nebo neoprávněně polepené sloupy veřejného osvětlení,“ doplnila Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku.

VIDEO: Jak bojovat s plevelem.

Video
Video se připravuje ...

Boj s plevelem. archiv TV Prima