„Jeden jediný strom, v našem případě starý mohutný košatý dub, je pro mnoho jiných rostlin a živočichů, včetně člověka, světem ve světě,“ řekl botanický náměstek ředitele zoo Tomáš Peš.

Ve stromovém domku dětem tento svět přiblíží hravou formou za použití modelů hub, hmyzu a ptáků. „Návštěvníci mohou poznávat hlasy deseti druhů ptáků a pozorovat jejich modely v korunách protilehlých stromů,“ popsal Peš.

V náročném terénu

Expozice se nachází v dosud nikdy expozičně nevyužité části areálu mezi pavilonem Amazonie a skleníkem Mediterraneum pod DinoParkem. Konstrukce stavby je z akátového dřeva, sloupy ve spodní části dosahují výšky 6,5 metru. Plocha domku je rozdělena na podestu, přístupovou rampu a lanovou cestu podél svahu.

A právě prudký svah, ve kterém košatý dub roste, představoval pro stavebníky výzvu. „Museli se vypořádat s tím, že má sklon 45 stupňů,“ uvedl provozní náměstek ředitele zahrady Radek Martinec.

Posvátný strom

Návštěvníci se dozvědí o druzích dubů, které rostou v ČR, i to, že dub byl pro mnoho kultur posvátný strom. Seznámí se také s tím, jak bylo dřevo těchto listnáčů využíváno. Celkové náklady na novou expozici činí tři miliony korun.

VIDEO: Knihobudky v plzeňské zoo.