David je v současné době ve zdravotnickém zařízení, na uzavřeném oddělení psychiatrie. „Na základě znaleckého posudku jsme učinili závěr, že nebyl v době spáchání činu pro nepříčetnost trestně odpovědný,“ řekl státní zástupce Jiří Richtr. Soud tak bude v mladíkově případě rozhodovat o zabezpečovací detenci.

Tragický čin se odehrál v prosinci loňského roku v plzeňské čtvrti Jižní Předměstí. Záchranáři vyjížděli ke zraněnému chlapci, ten měl ale mačetou téměř odseknutou hlavu a neměl šanci přežít. „Po příjezdu náš lékař už mohl, bohužel, konstatovat pouze smrt a byl povolán koroner,“ uvedla mluvčí záchranářů Veronika Albrechtová.

Případ si převzali kriminalisté. „Na místě zajistili zbraň a zadrželi osobu podezřelou z protiprávního jednání,“ informovala policejní mluvčí Veronika Hokrová. Zadrženým byl právě David, který se měl po hochovi ohnat mačetou a téměř mu useknout hlavu.

Býval hrdinou

O rok dříve byl přitom za hrdinu. Zachránil muže, pod kterým se prolomil na řece led. „David se zachoval jako chlap, neváhal. Když i pod ním začal led praskat, tak si lehl, sundal mikinu, použil ji jako lano a mládence zachránil,“ popsal událost Miroslav Široký, ředitel školy, kde David tehdy studoval.

Mladíka ocenil i tehdejší primátor Plzně Martin Zrzavecký, předal mu notebook. Od vedení školy David dostal sadu profesionálních nožů, chtěl být kuchařem. „Když jsem mu je před třídou předával, zažil David standing ovation, takže už i jeho spolužáci si uvědomují, co udělal,“ doplnil tehdy Široký. Chlapcovu odvahu ocenilo i hejtmanství, odměnilo ho hodinkami.

Jsou na vině drogy?

Jenže pak měl údajně David začít brát drogy. Na večírku loni v prosinci pak smrtelně zranil kluka, po kterém pátrala policie. Byl totiž soudním rozhodnutím svěřen do ústavní výchovy, pravidelně ale utíkal.

VIDEO: Při krvavém incidentu v Plzni zemřel chlapec (+17).