Podvodník oslovuje vybrané firmy e-mailem, naboural se totiž do toho obecního.  Jménem místostarosty Davida Strejčka, který o ničem nemá tušení, pak objednává na fakturu drahou elektroniku či nářadí. Vždy ale jen do takové výše, aby se uzavírané smlouvy nemusely zveřejňovat.

„Celá ta situace je pro nás velmi nepříjemná, jsme z toho špatní. Apeluji na firmy, aby si mailem poslané objednávky od obcí, které mají být uhrazené na fakturu, radši vždy ověřily,“ řekl Strejček.

Některé firmy tak učinily a předešly škodě. „Například chtěl podvodník objednat mobilní telefon iPhone 8. Zástupce firmy si však vše ověřil na Obecním úřadu Kočov a telefon nevydal,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Objednává mobil i motorovou pilu

Po další firmě zase chtěl falešný místostarosta televizor, mobilní telefon a dva notebooky. I tady si ale prozíravě ověřili údaje a objednávku podvodníka stornovali. V dalších společnostech už ale tak obezřetní nebyli.

Z jedné firmy objednal mobilní telefon iPhone 8 za 17 990 korun. Telefon předali i s fakturou osobě, kterou neznámý pachatel pověřil, aby zboží převzala. Z další firmy si objednal a podvodně získal motorovu pilu, řetěz, lištu a olej na pohon pily za celkovou částku 24 131 korun,“ vypočetla Brožová. Fakturu podvodník samozřejmě neuhradil.

Policisté tak nabádají firmy k obezřetnosti. „Je dobré ověřit minimálně telefonicky na oficiálním kontaktu obce, zda si opravdu zboží objednala. Vyhnou se tak riziku, že se stanou obětí neznámého podvodníka,“ dodala Brožová s tím, že po falešném místostarostovi pátrají kriminalisté.

 

VIDEO: Policisté hledají muže, který vyzvedával podvodně zakoupené zboží.

Video
Video se připravuje ...

Policisté pátrají po muži, který vyzvedával podvodně zakoupené zboží. Policie České republiky