Lvíčata se narodila před týdnem v sobotu brzy ráno. Od té doby se jejich máma Tamika o ně vzorně stará. „Jsou v porodním boxu oddělená od ostatních lvů a celý pavilón je pro návštěvníky uzavřený. Zatím k nim nechodíme, necháváme je v naprostém klidu. Odhaduji, že lvíčata mají každé kolem 2 kg. Jsou u matky a mohou tak pít mateřské mléko, kdy chtějí,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Už druhá mláďata

Jde už o druhá mláďata této samice. Tamika poprvé přivedla na svět před dvěma roky lví holčičku Amiru.  Týden po porodu ale přišla o mléko. „Museli jsme jí mládě odebrat a přikrmovat. Lví slečna byla ale velký bojovník a bylo na ní vidět, že chce na tomto světě zůstat. Denně přibrala 100 g,“ uvedl ředitel zoo Jiří Trávníček. Když lví slečna přežila, vrátili jí zpět k matce.

A kdy lvíčata uvidí návštěvníci? „Zatím si netroufnu to ani odhadnout. Když vše půjde tak, jak má, bude to někdy v létě,“ dodal Vobruba.

Lev berberský

V přírodě je již vyhynulý. V zoo přebývají poslední desítky kusů. Dříve žil v horách Maroka, Alžírska a Tuniska. Samice váží až 160 kg, samci až 200 kg.  Loví v noci i ve dne. Živí se masem velkých a středních kopytníků. Samice je březí 110 až 113 dní a rodí dvě až čtyři mláďata. 

VIDEO: lvíčata narozená v brněnské zoo.