Věc se neprojednávala klasicky v hlavním líčení, soudce rozhodl trestním příkazem. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Důkazy proti šumavskému záchranáři Martinu V., původnímu majiteli zvířat, byly ale přesvědčivé.

Ostatně i on sám loni v prosinci, kdy se vše provalilo, serveru Blesk.cz své selhání přiznal. „Já vám mohu říci jen to, že z důvodu absolutní pracovní vytíženosti tam došlo k nějakému zkratu, který si já sám neumím vysvětlit. Absolutní únava, absolutní vyčerpání. Je to každopádně smutné a neomluvitelné. Více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ uvedl Martin V. (49).

Zubožené psy objevila v dřevěném kotci na okraji Železné Rudy místní policistka. Fenky byly na pokraji smrti hladem a žízní. Sindy vážila jen 14 kg, Eliška o dvě kila více, což bylo asi 10 kilo pod jejich normální váhou.

Na kost vyhublých zvířat se ujali v klatovském útulku. „Byly podvyživené a dehydrované. První den dostaly jen napít a minimum speciálních granulí. Postupně se krmná dávka zvyšovala a přidaly se i speciální výživové konzervy,“ popsala Miloslava Šeflová (59), která se o fenky v psím útulku starala.

Díky obětavé péči v klatovském útulku psí holky všem dokázaly, že jsou velké bojovnice. Zotavily se a na jaře se podařilo najít pro obě novou, společnou rodinu.

VIDEO: Takhle vypadaly obě fenky loni v prosinci, když se začínaly zotavovat v klatovském útulku.