„Jakmile se o akci dozvíme, tak ji hned zaměstnanec založí, tedy všechna oznámená shromáždění, kulturní i sportovní akce, uzavírky silnic a omezení dopravy,“ vysvětlil vedoucí Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Aleš Průša.

Informace určené široké veřejnosti budou obsahovat údaje, jakými jsou termín, hodina či druh pořádané akce. „Policie a úřady budou ze systému získávat kromě těchto veřejných dat také informace například o účelu shromáždění, svolavateli a další,“ řekl Průša s tím, že když se nová akce zadá, tak ihned dostanou e-mail o termínu a druhu akce.

 „Poslední dobou totiž výrazně stoupá počet kulturních a sportovních akcí, a tak chceme mít větší přehled. Například pořadatelé se z kalendáře dozvědí, kdy jsou jaké plochy a prostory ve městě obsazené.“ Dodal Průša. Informace také ulehčí lidem rozhodování, zda jet například do centra autem.

Plzeň se při přípravě projektu neinspirovala žádným jiným městem. Jde o další z programů konceptu Smart City Plzeň, které mají obyvatelům a návštěvníkům města zjednodušit a zpříjemnit život.

VIDEO: Jednou z akcí, kterou ožila Plzeň, byl i Landscape festival.