Místnosti, celkem 125 m2, které má nově Exodus k dispozici, se nachází v Tovární ulici naproti obchodnímu centru Plaza. Podle radnice je tohle místo ideální z hlediska přístupu i velikosti.

„Prostory získal Exodus za částku 250 korun za metr čtvereční ročně. Stejné podmínky mají při pronájmu nebytových prostor i ostatní neziskové organizace,“ uvedl radní pro správu městských nemovitostí David Šlouf.

Město předpokládá, že nájem plně zrekonstruovaných a bezbariérových prostor bude dlouhodobý. „Byly tam provedeny nové kompletní rozvody elektro, osazení nového osvětlení, vzniklo nové sociální zázemí, jsou položené nové podlahové krytiny a pořídili jsme i nájezdovou rampu do dvora,“ uvedl Jan Souček z bytového odboru magistrátu.

Úpravy město konzultovalo s pracovníky Exodu, kteří zohlednili potřeby svých klientů. „Mohou tak například využít i vchod na dvůr s vozíčkářskou rampou, část dvora jim slouží k pěstování bylinek a v budoucnu i k odpočinku. Mají k dispozici šatnu s uzamykatelnými skříňkami, toalety a sprchu uzpůsobené i pro vozíčkáře,“ vypočetla vedoucí sociálně terapeutické dílny Jindřiška Rajzlová.

Sdružení občanů Exodus funguje pro lidi se zdravotním postižením už 25 let. „Provozujeme dvě chráněné dílny, odlehčovací, denní centrum, sociální rehabilitaci a terapeutickou dílnu. Právě ta je nyní umístěna v nových prostorech, pár míst je aktuálně volných,“ dodal ředitel Exodu Miroslav Svoboda s tím, že od středy 31. května do pátku 2. června pořádají v novém zázemí den otevřených dveří pro veřejnost. Lidé si mohou prostory přijít prohlédnout vždy od 8 do 17 hodin.
Fotogalerie
3 fotografie