Magnetické zrno se používá podle primáře opavské chirurgie Matúše Peteji (51) k lokalizování menších nádorů. „Nizozemská technologie umožňuje nádory nalézt s přesností pouhého milimetru. Pro pacientky to znamená šetrnější zákrok i méně odebrané živé tkáně, což z estetického hlediska především ženy,“ řekl lékař.

Nemocnice má moderní přístroj půjčený, pokud se při méně invazivních zásazích do těla u operačních výkonů osvědčí, nemocnice jej hodlá zakoupit. „Při zákroku se do nádoru zavede magnetické zrno. Tím sonda velká jako psací pero nádor s velkou přesností najde,“ popsal metodu Matúš Peteja.

Kde je zrno, tam je nádor

Zákrok je pro pacientky a pacienty výhodný i proto, že při něm operatér zasahuje do těla co nejméně, je schopen odebrat i méně živé tkáně, než pro výkonu tradičním. Což je pro už tak vystresované lidi velmi příjemnou novinkou.

Sonda s radioaktivním jódovým zrnem umožňuje i zjistit vzdálenost k nádoru, ale určuje také správný operatérův směr. Při stávajících metodách se stalo často i to, že vzdálenost lékaři určili správně, avšak mířili sondou špatným směrem. „Nynější metoda je o tom, že kde se nalézá zrno, tam je i nádor,“ dodal primář.

VIDEO: Průvodkyně rakovinou prsu ve FN Ostrava.

Video
Video se připravuje ...

Průvodkyně rakovinou prsu FN Ostrava

Fotogalerie
4 fotografie