Provoz původní hyperbarické komory byl zahájen v září roku 1965. Byla první v Československu a třetí v Evropě, po Amsterdamu a Glasgow. Přestože časem u nás vznikly další, pro celou Moravu i Vysočinu byla stále jediná.

Od zahájení provozu v roce 1965 do konce loňského roku v ní přes 21 tisíc pacientů absolvovalo skoro 266 tisíc kyslíkových terapií. Od letošního března byla nahrazena supermoderní nástupkyní.

„Tu starou proto nabízíme darem takovému zájemci, který pro ni najde smysluplné využití pro širokou veřejnost,“ řekl náměstek primátora Břetislav Riger.

Je to hrozně těžké, slyšeli

Městská nemocnice chtěla komoru „udat“ třeba Světu techniky v Dolních Vítkovicích nebo Národnímu technickému muzeu, vždy však slyšela stejnou odpověď. „Odmítli nás s odůvodněním, že exponát je velký a těžký a nezapadá do jejich koncepce,“ povzdechl si Břetislav Riger.

Video
Video se připravuje ...

Městská nemocnice Ostrava nabízí nejstarší hyperbarickou komoru u nás. MNO

Komora tak čeká na svého zájemce ve staré budově, která má jít k zemi. „Zatím jsme demolici pozastavili a hledáme,“ dodal náměstek.

Problém jsou i peníze

Nejen rozměry a váha ale zatím brání sehnání nového majitele. „Uvědomujeme si, že náklady na vyzdvižení komory a její převoz si vyžádají finanční investici v řádu vyšších stovek tisíc, které by hradil zájemce,“ pokračoval Riger.

„O komoru by mohl mít zájem třeba některý z bohatých mecenášů a současně obdivovatelů technických exponátů, zdravotnické techniky nebo potápěčské techniky. V takovém případě by se už ale nemohlo jednat o dar,“ doplňuje primář Centra hyperbarické medicíny Michal Hájek.

Impulsem mrtví horníci

Hyperbarická komora je užívána u dekompresních poranění u potápěčských nehod či, akutních otrav oxidem uhelnatým či drtivých úrazech končetin. Ale také u cukrovky a často pacienti s náhlou poruchou sluchu.

Podnětem k vybudování komory bylo důlní neštěstí, z ledna roku 1963 na dole Eduard Urx. Na otravu sirovodíkem tu zemřelo devět horníků. Na zasedání havarijní komise zaznělo, že při otravách a těžkých úrazech může pomoci hyperbarická komora. Padlo rozhodnutí, že se komora v Ostravě postaví.

Stále jediná na Moravě

Po 58 letech nahradila v městské nemocnici starou komoru nová, moderní s vyšší kapacitou. Stála 36 milionů korun. „Komora, kterou nám dodali, patří k těm nejlepším na světě. Postup léčby zůstává stejný, zcela odlišný bude ale komfort pacientů i personálu,“ řekl ředitel Petr Uhlig.

V celé České republice je dohromady 13 hyperbarických komor, na Moravě zůstává stále jediná právě v Městské nemocnici Ostrava.

Fotogalerie
13 fotografií