Vášeň pro panenky má paní Darina odmalička. Byly její svět. Stále o ně pečovala, háčkovala jim oblečení, upravovala je, a tak to vlastně zůstalo. „Jsem staromódní konzerva, která nemá sociální sítě. Vyprat, naškrobit, vyžehlit a sem tam i opravit tolik šatiček, zabere moře volného času,“ líčila žena.

Navíc rodina její zálibu podporuje. Alespoň si nemusí lámat hlavu s tím, co jí dát k narozeninám nebo na Vánoce. „Když třeba panence chybí prst, bratr mi ho vymodeluje a manžel si nikdy nestěžoval, že mu v každé vitríně od kuchyně až po ložnici sedí panenky,“ dodala.

Každá má jiný výraz

První panenka paní Dariny se jmenuje Marcelka a je celuloidová. Porcelánovou krásu objevila až ve dvaceti letech. „Fascinuje mě, že ty porcelánové mají každá jiný výraz, jsou propracované do nejmenších detailů, na mnohých se podíleli světoví návrháři,“ líčila Buryová.

Vzácné jsou i proto, že když dětem spadly na zem, rozbily se a moc se jich nedochovalo. Nejstarší panenka sběratelky je více než stoletá a její hodnota se pohybuje v desetitisících.

Když paní Darina občas půjčí panenky někam na výstavu, jezdí se za nimi pravidelně dívat. „Jsou jako moje děti, nedá mi to,“ řekla se smíchem matka dospělého syna.

VIDEO: Pavel Rapušák (77) z Bruntálu je vášnivým sběratelem fotoaparátů.

Video
Video se připravuje ...

Pavel Rapušák (77) z Bruntálu je vášnivým sběratelem fotoaparátů. Karel Janeček

Fotogalerie
15 fotografií