Ondra s Hankou zdobili vrchol Ondřejníku (890 m n. m.) zhruba dva roky. Zdejší srdcaři je tu umístili jako lákadlo pro turisty, hlavně pro děti a rodiče. Během druhého říjnového týdne postavy zmizely. „Je tu bez nich smutno, pracky takovému člověku, co si ničeho neváží, useknout!“ zuřili turisté.

Obě dřevěné figury se později našly pohozené a značně poničené v křoví na svahu pod vrcholem. Z pahýlu stromu, kde seděly, vandal sebral logo Ondřejníku, schránku na turistický deník a pahýl seřízl motorovou pilou až na pařez.

Naříznutý kříž

Hněv turistů se nejprve obrátil na příznivce kontroverzní figury Ježíše na čtyřmetrovém kříži, která tu byla loni nainstalována soukromou firmou, a ne všem se to zrovna líbilo. Jenže se ukázalo, že tu řádí někdo, komu je symbolika fuk. Chce prostě jen ničit.

Koncem října tak došlo i na samotného Krista. Vandal nařízl pilou kříž ve všech rozích a vyndal kovové výztuže. „Poškodil kříž tak, že hrozí jeho zhroucení. Nezdržujte se v blízkosti. Věc je plně v kompetenci Policie ČR,“ uvedli strážníci z blízkého Frýdlantu nad Ostravicí.

Říká si HVNE

Tentokrát se troufalec podepsal. Do vyvráceného pařezu níž pod vrcholem vyřezal pilou nápis „HVNE“, stejný nápis se objevil i na stromě u stezky na Ondřejník. „Je to jeho podpis, to je jisté, dole byly zářezy v pařezu a na vrchu uřezaný kmen, kde seděli Ondra s Hankou,“ řekla Blesk.cz turistka.

Počátkem listopadu byl kříž s Ježíšem zajištěn, aby nespadl. Ondra s Hankou se na vrchol Ondřejníku vrátí zřejmě až poté, co bude vandal chycen.

VIDEO: Na sjezdovce Bílá budují novou lanovku.

Video
Video se připravuje ...

Náročná část stavby lanovky. Mnohatunové díly na svah stěhuje vrtulník. 

Fotogalerie
11 fotografií