Své oběti si vybíral náhodně, zprvu se snažil být nenápadný, soustředil se spíše na kapesní krádeže. Postupně ale přešel ke kontaktování lidí.

„Způsob provedení byl téměř jako přes kopírák. Přiblížit se k poškozeným, oslovit je, navázat kontakt a nakonec »obrat«,“ popsala policejní mluvčí Eva Michalíková.

Drzoun kradl všude možně, v obchodech, vlacích, občas využil otevřených oken u aut.

Čím dál drzejší

Mužovy činy začaly být čím dál troufalejší. Pod záminkou poptávání cesty nebo prodeje telefonu se začal doslova cpát se lidem do aut, když zastavili na benzínce, parkovišti či křižovatce.

Video
Video se připravuje ...

Drzý zloděj (29) se vetřel lidem do aut a okradl je. PČR

„Jednání nezanechal, přestože byl z aut vyhazován,“ řekla policistka Michalíková. Chmaták využíval vzteku řidičů a při hádce vždy nenápadně něco z auta ukradl. Tu mobil, tu peněženku či příruční tašku.

Svez mě, přikázal jí

Naprostým vrcholem mužovy drzosti byla situace, kdy na křižovatce zničehonic nastoupil do auta k mladé řidičce a ze zadního sedadla jí začal dávat příkazy. Žena ze strachu o život jeho instrukce k svezení poslechla.

„Během jízdy měl muž prohledat batoh, který byl položený na sedačce. Žena nakonec zjistila, že jí byly odcizeny peníze, platební karta, ale také doklady,“ uvedla Eva Michalíková.

Už je za mřížemi

Řádění drzouna naštěstí ostravští policisté už utnuli. K dopadení recidivisty jim pomohly také kamery. Napočítali mu celkem 18 spáchaných skutků při škodě přes 18 tisíc korun. Při výslechu se muž přiznal a vyjádřil lítost.

Jestli si myslel, že se tím vyhne vazbě, tak se spletl. Už sedí za mřížemi a čeká na soud. Hrozí mu až tři roky ve vězení.