Individua, kterých navíc poslední dobou přibývá, se přesouvají jinam. „Třeba k dětským hřištím, kde lavičky zůstaly, k supermarketům, do parků ke školám. Tam všude se vyskytují bezdomovci, opilci, feťáci. Je to stále horší, necítím se tady bezpečně,“ říká jeden z obyvatel Petr Hrabálek.

Zoufalí obyvatelé města proto volají po oplocení buď hřišť nebo problémových lokalit a mnozí jdou ještě dál. Požadují, aby se na celém území Frýdku-Místku, dalo by se říct kdysi výstavním městě pod horami, zakázal prodej alkoholu. „Tolik ghett tady nikdy nebylo,“ tvrdí.

Místo dětí bezdomovci

Muž, který jde na problémovém sídlišti Anenská venčit psa, je rozzlobený. „Kam mají maminky s dětmi chodit, když nepřizpůsobiví okupují hřiště? Další kamery, posílení policie, to je sice hezké, ale když je strážníci vyženou, za krátko se vrátí,“ podotkl.

Jednoznačně bývá největší dusno poblíž hotelových domů. „Pustit tady dítě samotné ven nebo poslat do obchodu, nemyslitelné. Po setmění raději nevycházet,“ dodala jedna z maminek s tím, že v okolí laviček se běžně povalují láhve, oblečení a injekční stříkačky.

Jsou zdejší

Podle primátora Petra Korče je zcela nemožné chování těchto lidí změnit. „Zároveň je však nepřípustné, aby hrstka nepřizpůsobivých ovlivňovala životy ostatních, proto město dělá řadu opatření.Přibude asistentů kriminality, přestěhuje se výdej materiální a potravinové pomoci do jiných městských prostor, a podobně,“ dodal Korč.

Ač si mnozí obyvatelé města myslí, že se do něj stahují problémové postavičky odjinud, podle mluvčí Frýdku-Místku Jany Musálkové Jeckelové tomu tak není. „Jedná se převážně o „naše“ lidi, tedy s trvalým bydlištěm.Ostatní se počítají v jednotkách,“ sdělila. Ovšem odpověď na otázku, proč je jich na ulici v poslední době stále více, nezná.

VIDEO: Bezdomovec obýval dva měsíce v garáži, která mu nepatřila. Zadarmo zde využíval i elektřinu.  

Video
Video se připravuje ...

Bezdomovec obýval dva měsíce v garáži, která mu nepatřila. Zadarmo zde využíval i elektřinu. Městská policie Praha

Fotogalerie
12 fotografií