„I když se jedná u korunovačních klenot o dokonalé napodobeniny, zájem o to je spatřit, není o nic menší, než bývá v Praze. Většina lidí nemá šanci tam jet a stát půl dne ve frontě. Pro ně to je jedinečná příležitost prohlédnout si kus naší historie,“ uvedl ředitel muzea Petr Hamrozi.

Příběh korunovačního kompletu se začal psát za Karla IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu.

Video
Video se připravuje ...

Klenoty Blesk TV

Samotná koruna, kterou bylo korunováno 22 panovníků, váží ke třem kilogramům. Její originál má nevyčíslitelnou hodnotu. Třeba kámen uprostřed nazývaný rubelit, který koupil Karel IV. od indického mahárádži.

Replika za miliony

„Ten údajně vyjde na 800 miliard korun. I cena replik klenotů se počítá na miliony,“ řekl Hamrozi s tím, že královské jablko je zdobené výjevy ze starého zákona.

Expozice zahrnuje i korunovační meč, Řád zlatého rouna a Longinova kopí, slavnostní šaty Marie Terezie, korunovační plášť Ferdinanda II. či repliku Pražského Jezulátka. „Originál šaty Jezulátku prý vyšívala sama Mare Terezie,“ dodal ředitel.

Podle něj je úžasné, jak velký význam měl Karel IV. pro naši zemi a i pro Jablunkovsko, které bylo za jeho vlády hraniční oblastí Svaté říše římské. Expozice potrvá do konce ledna.

Neviditelná kniha na Měsíc

Muzeum Bible se při expozici korunovačních klenotů chlubí i svými vzácnými kousky. Druhou nejstarší svatou knihou na světě, kterou si každý může osahat v rukavičkách či biblí zhotovenou tajnou americkou technologií pro armádu. „Už ji máme sedm let namočenou ve vodě a je stále stejná,“ sdělil Hamrozi.

„Je tady bible v arménštině, kterou nám daroval drogový boss, který uvěřil v Boha a změnil se,“ ukázal ředitel. Vzácný je i kousek plastu, který obsahuje celou knihu. Čte se pod mikroskopem a byl součástí letu Apolla na Měsíc nebo ta, kterou přepisoval vězeň na cigaretové papírky. 

Královin zlatník

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který tvořil šperky třeba pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské či lombardské koruny. Přesnou repliku korunovačního meče zhotovil zbrojíř Patrick Bárta.

Fotogalerie
10 fotografií