Majitel šrajtofle kráčel zaplatit po tankování benzín a nevšiml si, že mu vypadla z kapsy. Příležitost dělá zloděje, a tak řidič, který se vracel z prodejny k vedlejšímu autu, peněženku ze země sebral. Chvíli váhal, zda ji nevrátit, nakonec si obsah prohlédl a odjel. Přitom šel kolem majitel, ale nic neviděl.

Video
Video se připravuje ...

Údajný poctivec našel na benzince v Ostravě peněženku. Odevzdal ji na policii, ale bez peněz. PČR

Nálezce později zamířil na policii. „Odevzdal peněženku včetně dokladů a hotovosti asi 500 korun a 1 eura,“ popsala policistka Eva Michalíková. Sotva odešel, na služebnu vběhl majitel peněženky nahlásit její ztrátu. Zůstal v šoku, když mu hned přistála v ruce. Se zlodějíčkem se každopádně minuli podruhé!

Svědomí hryzalo

Při pohledu do šrajtofle však majitel zbledl. „Podle něj v ní měly být tři tisíce korun a asi 375 eur (necelých 10 tisíc Kč),“ podotkla Michalíková. Policisté si „poctivce“ zavolali znovu a muž se přiznal. Peněženku sice dal na služebnu, ale před tím z ní vybral téměř všechny bankovky.

„Lituji toho, celou dobu jsem měl špatné svědomí,“ řekl dosud bezúhonný muž u výslechu. Všechny peníze policistům odevzdal a ty se vrátily majiteli. Nálezci však hrozí za krádež až dva roky ve vězení.

Policie: Každá věc někomu patří

V souvislosti s případem policie upozorňuje, že ponechání si nalezené věci je protiprávní. „Podle hodnoty věci může jít i o trestný čin. Nálezce je povinen nalezenou věc vrátit majiteli, případně odevzdat podle místa nálezu například na benzínové čerpací stanici, obecnímu úřadu nebo policii,“ řekla policistka Eva Michalíková.

Fotogalerie
6 fotografií