Sokoli ve 2. polovině minulého století téměř zmizeli kvůli zamoření krajiny DDT, nyní se postupně vracejí. V Česku již hnízdí více než stovka párů.

„Od roku 2017 jsme po půlstoletí trvající přestávce evidovali každoročně zahnízdění jednoho páru sokolů. Letos ale v Beskydech zahnízdily dokonce páry tři,“ dodal Tomášek.

Navzdory chladnému jaru páry odchovaly devět mláďat. „Je to opravdu úctyhodný výkon – v době, kdy sokoli seděli na vejcích, napadlo 20 cm sněhu a teploty opakovaně klesaly pod bod mrazu,“ vylíčil ochránce.

DNA prozradí, odkud jsou

Všechna mláďata dostala kroužky na pravou nohu a přírodovědci jim navíc odebrali i vzorek DNA do Genetické banky Muzea regionu Valašsko.

„Ze vzorků budou biologové zjišťovat, odkud se do Beskyd sokoli dostali. Zda z Polska, Jeseníků nebo ze Slovenska,“ konstatoval Zdeněk Tyller z Muzea regionu Valašsko.

Na levou nohu „vyfasovali“ malí sokolíci černobílé odečítací kroužky s trojpísmennými kódy AKD – AKL, díky nimž budou ochránci dostávat zpětná hlášení. „Čili a sledovat jejich osudy, kam se vydají na životní cestu a jak vysokého věku se případně dožijí. Přejeme jim šťastný let,“ doplnil Václav Tomášek.

VIDEO: Brněnští strážníci zachraňovali otřeseného luňáka červeného.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci zachraňovali otřeseného luňáka červeného. Městská policie Brno

Fotogalerie
5 fotografií