Tomáše Mošničku posadil na vozík závod v roce 1995. „Jelo 25 motorek, každý chce být v úvodní zatáčce první. Jedna motorka nám zavřela předek, my neměli kam uhnout. Převrátili jsme se, já vyletěl a někdo mi asi přejel přes záda. Nepamatuji si to přesně, měl jsem zatměno,“ popsal.

Návrat mistra

Muž, který jezdil sidecarcross jakožto spolujezdec od roku 1988 do osudné havárie, na sport na dva roky zanevřel. „V těžkých chvílích mi pomohlo, že už jsem měl rodinu a dvě děti,“ přiznal. Nakonec do sportovního světa naskočil zpátky. Úspěšně!

Jakožto trénovaný svalovec se Mošnička vrhl na paravzpírání a exceloval. Stal se vícenásobným mistrem Česka, drží mnoho rekordů. V roce 2000 získal titul mistra světa!

Pak se dal na cyklistiku, nyní září na handbiku neboli ručním kole a stal se členem českého paralympijského týmu.

Handicap „netáhne“

Před pár dny Tomáš Mošnička získal v Ostravě další ocenění, je jedním z vítězů projektu Rekordy handicapovaných hrdinů. Při ceremoniálu ukázal na problém. „Handicapovaní jsou v Česku stále hodně mimo zájem veřejnosti. Ani podpora sportovců není dostačující. Za každý podobný projekt děkuji,“ řekl.

Zpřeházel žebříček hodnot

Tomáš Mošnička se vypracoval na jednoho z našich nejúspěšnějších parasportovců. Ale stíhá pomáhat dalším handicapovaným. Vede projekt Žiju s handicapem. Dává rady, kde sehnat zdravotní pomůcky, práci, jak se vyrovnat s postižením, kde se scházet či vyhledat odbornou pomoc.

„Úplně se mi rozboural žebříček hodnot. Mám už jiný pohled na to, co je v životě důležité,“ uzavřel sportovec, který stíhá skoro nemožné: Věnuje se totiž také své zámečnické firmě a cykloservisu.

Největší sportovní úspěchy

*Jako sidecar spolujezdec – na mistrovství ČR 6x na stupních vítězů

*Jako paravzpěrač – 6x mistr ČR, 1x mistr světa, v Sedlčanech zdvihl 227,5 kg, což je osobní rekord.

*Jako paracyklista – Vicemistr ČR na silnici i v horských kolech, vyhrál i seriál Českého poháru.

*V roce 2021 se zúčastnil paralympiády v Tokiu.

VIDEO: V 10 letech chtěl kvůli postižení spáchat sebevraždu. Dnes motivuje miliony lidí.

Video
Video se připravuje ...

V 10 letech chtěl kvůli postižení spáchat sebevraždu. Dnes motivuje miliony lidí www.facebook.com/Newsner

Fotogalerie
6 fotografií