V prvním případě si policisté chtěli „posvítit“ na BMW, které nesvítilo. Řidič (37) šlápl na plyn a ujížděl. Měl k tomu docela jasný důvod. „Poté, co havaroval, policisté v kufru vozidla zajistili „varnu“ k výrobě pervitinu, dva pytle s léky, chemikálie a další materiál,“ popsala policejní mluvčí Eva Michalíková.

To však nebylo jediné překvapení. V autě měl zkušený recidivista, který za drogy několikrát seděl v base, i pušku a zásobníky s náboji. Další věci k výrobě drog se pak našly i v jeho bytě.

Předstíral, že je Polák

Druhý zadržený muž (37) při silniční kontrole sice dobrovolně zastavil, zkusil však na policisty jinou fintu. „V polském jazyce sdělil jméno s tím, že nemá doklady. Mužům zákona však lustrací uvedené jméno neprocházelo,“ uvedla policistka.

Video
Video se připravuje ...

Pronásledování muže v BMW, který měl v autě kompletní vybavení na výrobu drog i pušku s náboji. PČR

Výsledek testu na drogy leccos vyjasnil. Byl pozitivní, muže náhle rozmluvil plynule česky a řidič dokonce sdělil i své pravé jméno. V autě měl také věci k výrobě drog, měl jich i plný byt.

Vozil to ekologicky

Třetí případ se trochu liší. Tentokrát nebyl načapán nikdo za volantem, ale chlap (41) na elektrokoloběžce. Proháněl se Porubou s batohem na zádech.

„Jak se ukázalo, batoh měl plný farmaceutických přípravků. Hlídce sdělil, že ho našel,“ sdělila Michalíková s tím, že ze zadržených látek by šlo vyrobit pervitin za 750 tisíc korun. Šlo doslova o tisíce léků.

Cítili "chemii"

Se čtvrtým kriminálníčkem pomohla veřejnost. Policie v Porubě přijala opakovaně stížnosti, že je cítit v jednom domě podivný chemický zápach. Při kontrole bytu pak policisté narazili na varnu pervitinu.

Za mříže se tak vrátil muž (31), který tam ještě nedávno byl. „Na konci května 2022 byl z vazební věznice propuštěn a své činnosti se zřejmě nechtěl vzdát,“ podotkla Eva Michalíková. Třem výše zmíněným mužům hrozí 10 let vězení, čtvrtému pět.