„Dnes (v pondělí) ráno došlo v Bohumíně k mimořádné události, při které se jednotka Pendolino srazila s posunovým dílem. S politováním musíme informovat, že podle předběžných zpráv zemřela při nehodě jedna osoba a další byla zraněna. Okolnosti události jsou nyní předmětem vyšetřování," uvedla na twitteru Správa železnic.

„Identifikovali jsme strojvedoucího z vlaku. Jedná se o muže ročník 1968, který utrpěl devastující zranění, jimž na místě podlehl. Bude nařízena soudní pitva,“  řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Video
Video se připravuje ...

V Bohumíně se srazilo pendolin s posunovací lokomotivou. Strojvedoucí (†54) zahynul. HZS Moravskoslezského kraje

„Pravděpodobná možnost je takzvaná nedovolená jízda, to znamená, že pendolino projelo návěstidlo zakazující jízdu, takže nemělo ještě správně postaveno výhybky a vjelo tam, kam nemělo," řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Drážní insepkce odhadla škodu na zhruba 36 milionů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Omezený provoz

„Ošetřeni byli čtyři účastníci události, muži ve věku mezi 40 a 53 lety. Všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli lehká a středně těžká poranění, otřes mozku a poranění končetin,“ uvedl mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Hump. Strojvedoucímu bohužel nebylo pomoci. 

Nehoda se stala v 05:02 a vykolejily při ní dva vozy pendolina, poškozeny byly výhybky. Ve vlaku jelo dalších 16 lidí, cestující byli evakuováni, spoj s plánovaným odjezdem ve 04:59 byl zrušen. 

Provoz na železnici mezi Bohumínem a polskými Chalupkami se na několik hodin zastavil. Po poledni byl v omezeném režimu obnoven. „Vlaky ale musejí místo nehody objíždět přes Vrbici. Takže mohou nabrat zpoždění,“ uvedl Kučera. I v ostatních směrech je provoz v Bohumíně stále omezený.

Inspektoři v terénu

Nehoda se stala v 05:02 a vykolejily při ní dva vozy pendolina, poškozeny byly výhybky. Drážní inspekce na místě mimořádné události zahájila šetření příčin a okolností, na místě jsou čtyři inspektoři Drážní inspekce.

„Na místě je v podstatě celý územní inspektorát Ostrava. Samozřejmě to šetření bude nadlouho, potrvá několik měsíců,“ řekl Kučera a dodal: „Strojvedoucí pendolina zahynul a zatím nemůžeme říct, že za nehodu může on,“ řekl.

Srážka s Kocourem

Kůdela uvedl, že pendolino se po výjezdu ze stanice střetlo se záložní posunovací lokomotivkou řady 742 zvanou Kocour. „V pendolinu zemřel strojvedoucí a jedna obsluhující stewardka byla zraněna zřejmě lehce, čtyři lidé z posunovací lokomotivy skončili v péči lékařů. Dalších 16 osob, které jely vlakem, bylo bez zranění,“ sdělil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Vlak 516 SC Pendolino s odjezdem ve 4:59 měl dorazit do Prahy v 08:30. Cestující z pendolina mohli využít následné vlaky. Příčiny nehody i výši škody zjišťují vyšetřovatelé.