Z téměř třicetičlenné Artemovy třídy zůstala ani ne polovina. Ostatní před válkou utekli. „My jsme s mámou a Polinou odjeli hned po prvním bombardování,“ říká chlapec. Škola nicméně funguje dál, v rámci možností…

„Připojujeme se online, předchozí den se vždy dozvíme časy, kdy bude výuka probíhat a jaké předměty se budou probírat. Výuka se ale vždy přeruší, když zazní v Kryvém Rihu sirény. Zatím zněly každý den,“ popisuje Artem.

Nejlepší známka? Dvanáctka

Předměty mají podobné jako v Česku, jiný je jen systém hodnocení. Známek je celkem 12, přičemž dvanáctka je nejlepší, asi jako u nás jednička s hvězdičkou. Při výuce nemají děti žádné úlevy, musí si poctivě psát poznámky, Polina si je píše ukázkovým krasopisem.

VIDEO: Studenti Masarykovy univerzity původem z Ruska a Běloruska natočili video, kde odsoudili válku.

Video
Video se připravuje ...

Studenti Masarykovy univerzity původem z Ruska a Běloruska natočili video, kde odsoudili válku. MU Brno

Nevyhnou se ani domácím úkolům. Ne vždy je ale možné je splnit. „Učitelé nám třeba zadají, ať uděláme prezentaci na určité téma. Jenže jak ji mám udělat, když nemám žádný počítač?,“ kroutí hlavou Artem. Vděčný je nicméně za možnost se při výuce slyšet se spolužáky.

Krajanům pomáhá Ivan

Sourozenci získali azyl v hotelu Kovák, který patří hutní společnosti Liberty, dříve ArcelorMittal. Právě pro pobočku předchůdce pracoval na Ukrajině Artemův a Polinin táta. Ten však musel zůstat na Ukrajině.

O ukrajinské uprchlíky se na hotelu stará tavič Ivan. Překládá, zařizuje, zprostředkovává, se vším pomáhá. „Miluji svou zem, musím krajanům pomoci, když umím češtinu. Pravda, moc toho nenaspím, když nejsem v práci, zařizuji,“ usmál se.

Informace pro uprchlíky

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v  ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

10:38
28. 4. 2024

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

9:41
28. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
28. 4. 2024

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

Kompletní online
Fotogalerie
107 fotografií