Až z Jablunkova na borůvkové knedlíky a nějakou tu specialitu přijel na Bruntálsko Otmar Kantor. Nejvíc se olizoval u vepřové panenky s borůvkovou omáčkou. „Nezvyklá chuť, je to výborné,“ řekl v Park Penzionu v Malé Morávce.

Tam mimo jiné nabízeli třeba hamburgery s borůvkovým chutney, nivou a cibulovou marmeládou zatímco venku si prodavač rozložil na stole borůvkové buchty. „Aby milovníci borůvek nemuseli čekat na léto,“ podotkl.

Po lyžování borůvky

Podobně nadšeně si své porce odnášeli lyžaři ve Ski Baru pod Myšákem v Karlově. Tam připravili knedlíky plněné borůvkami navíc s borůvkovým přelivem ze zakysané smetany, palačinky s borůvkovým džemem a domácí borůvkové buchty.

Kuchařka Radka Pospíšilová se ani na chvíli nezastavila. „Už mi tečou sliny,“ hlesl muž s talíři borůvkové dobroty v ruce. „Máme 450 knedlíků, už vím, že zmizí všechny. Je to trhák,“ uvedla Michaela Kadlíková ze ski baru.

Vepřová panenka s borůvkovou omáčkou

Okořeněnou vepřovou panenku si připravíme na grilu. Mezitím orestujeme červenou cibuli a smícháme ji s rozvařenými borůvkami. Do toho přilijeme podle chuti červené víno, osolíme, opepříme, zakápneme medem a zahustíme solamylem. Podáváme s hranolkami nebo opečenými brambory.

VIDEO: Borůvkové hody zažily Jeseníky před lety v létě.

Fotogalerie
13 fotografií