„Tak nějak může vypadat konec světa,“ napadlo ustrašené turisty i personál v pondělí na vrchu Javorovém u Třince. I podle meteorologů se jedná o nečekaný, vzácný a nebezpečný úkaz. Například na Lysé hoře uhodilo až deset výbojů.

„Já bych ani nos nevystrčil,“ řekl Otakar Šlofar z tamní meteostanice. V zimě bouřku způsobuje rychlý vpád studeného vzduchu do teplejšího.

Pokud by tato mela zastihla někoho venku, může se podle Otakara jen modlit, protože když není vidět na krok, těžko se lze před bouřkou někde schovat.

Alexandře Bocian (49) z Třince se přesto podařilo výboj natočit. „Nebyla to odvaha, ale spíše blbost a náhoda,“ podotkla k riskantnímu a zcela ojedinělému záběru na Javorovém.

Video
Video se připravuje ...

Nad Beskydami se prohnala společně s vánicí i zimní bouře. A. Bocian

Je mnohem níže

V létě se bouřka odehrává ve výšce 10 km nad zemí, ale v zimě se přestěhuje do pouhých dvou kilometrů „O to je nebezpečnější,“ vysvětlil Martin Popek z Nýdku, profesionální pozorovatel Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

Výboje poškodily na vrcholcích kopců některá zařízení. „Udeřilo nám to do vysílače. Škody zjišťujeme, možná budou i na vleku,“ sdělil správce chaty Javorový Jiří Valenta, kterému se svěřil kuchař, že se poprvé v životě opravdu bál. Poškozený vysílač mají i na Lysé hoře.

Bouřka postupovala od Baltu přes Polsko, kde napočítali až 20 tisíc výbojů, k nám. Podle Pavla Lipiny z ostravské meteorologické stanice je štěstí, že se na horách nikomu nic nestalo.

Platila výstraha

Meteoroložku Dagmar Honsovou překvapuje, že se na hory vůbec někdo vydal. „Platila výstraha před vánicí a silným větrem. Zimní bouřky jsou rarita, ale byly tady vždycky. Dohledala jsem je v záznamech až do 13. století,“ zmínila.

Jak se vyhnout tomu, aby do člověka v bílé mlze doprovázené bouřkou uhodil výboj? „Dřepnout si, nemít v ruce telefon a čekat, až to přejde. Nic jiného dělat nelze,“ uvedla Honsová.