Správce vzpomínkového místa na Červenohorském sedle Karel Švéda mladší nedávno vyvěsil výzvu s tím, že hledá rodiny 13 nešťastníků, jejichž jména na zdi kostelíku, který slouží jako památník, ještě chybí. Jan Kloda byl mezi nimi. Blesk.cz rodinu našel.

Jeho vnučka bydlí v části Třince Horní Líštná, odkud pocházel i dědeček Jan. „Měl se stát ředitelem bohumínských železáren a ten den si letěl pro jmenovací dekret. Bohužel si sedl hned za pilota,“ vylíčila vnučka Kateřina na osudný den roku 1950.

Její babička pak zůstala sama se třemi malými dětmi. „Mamince byly čtyři roky a vybavovala si, jak dědu doprovázeli na nádraží. Měl s ním letět ještě kolega, ale jel do Ostravy až druhým vlakem a letadlo mu uletělo,“ uvedla vnučka.

Plaketu vyrobí a doveze

V době havárie byl silný vítr i mráz, mlha a posádka letadla se ocitla mimo plánovanou trasu. Vyšetřovatelé případ uzavřeli jako její pochybení, nicméně podle dalších expertů selhaly i zabezpečovací a kontrolní pozemní služby.

Kateřina je rozhodnutá, že rodina nechá vzpomínkovou plaketu vyrobit a v srpnu ji doveze na pravidelnou vzpomínkovou akci u památníku.

Podle Karla Švédy už se díky výzvě ozvalo i několik dalších pozůstalých. „Na vystavených 18 plaketách jsou tragicky zemřelí, které se nám podařilo dohledat a pozůstalí příbuzní souhlasili se zveřejněním,“ dodal Švéda.

Jména těch, u nichž Karel Švéda hledá příbuzné, najdete v galerii fotek pod textem.

Smutné konce rok co rok

Kryštof (†19) zahynul pod lavinou, Terezka (†13) na sjezdovce, Zdeněk (†56) spadl do Velké Kotliny, Josef (†16) zemřel při lyžařském výcviku… „Neuplyne rok, aby si hory na lidských životech nevybrali svou daň,“ řekl Švéda mladší.

Ne každého, kdo v horách zahyne, lze nazývat jejich obětí. „Je otázka, do jaké míry se jedná o vlastní zavinění či nešťastnou náhodu. Hory jsou nevyzpytatelné a stačí jen malá nepozornost, aby se stalo velké neštěstí,“ zmínil Švéda.

Loni v lednu lavina zavalila skialpinistu ve Velkém Kotli. Do těch míst je vstup zakázán. O měsíc později se stala tragická nehoda na sjezdovce v Malé Morávce, v létě se v noci turistka zřítila po kluzkých kamenech. „Smutné jsou případy, kdy nečekáte zdravotní selhání u mladého člověka nebo při náhlé změně počasí ztratíte směr,“ uvedl správce památníku s tím, že zásadní pravidlo je, nepohybovat se po horách sami.

Letos se bude kostelík natírat

Otec myšlenky a tvůrce památníku v podobě malého kostelíku Karel Švéda starší vybudoval s občanským spolkem Společně obětem hor kostelík v prostoru bývalého lomu nad Červenohorským sedlem.

Spolek se stará o úpravu prostranství, zbudoval ohniště, seká trávu, opravuje lavičky, čistí odpadky. Letos bude kostelík natírat.

VIDEO: Záchrana zraněného muže horskou službou. 

Video
Video se připravuje ...

Záchrana zraněného muže Horskou službou. Horská služba

Fotogalerie
14 fotografií