To, jak zdraví lidé vnímají čas, je pro nemocné, kteří nevědí, kolik jim ho zbývá, velký luxus. Jednu z nejvíce emotivních chvil života prožila Andrea Radomská při péči o těžce nemocného Martina (†45) z Novojičínska.

Věděl, že mu právě moc času nezbývá, a chtěl závěr života prožít s přítelkyní Janičkou jako manželkou. „Plánovali svatbu. Otevřeně jsem mu řekla, že ji musí mít co nejdříve,“ popsala Andrea Radomská.

Starostku hledali v lese

Na její slova bohužel došlo. Jednoho dne bylo jasné, že se mužův čas naplňuje, a terapeutce začal kolotoč. „Sehnat paní starostku někde u včelína v lese. Sehnat matrikářku, nechat ji převléct z pyžama, odvézt na úřad, pak na místo obřadu. Sehnat fotografa, jako svědky domluvit zaměstnance hospice, obléci ženicha. Na prstýnky posloužilo luční kvítí,“ popsala. Vše zvládla za dvě hodiny!

Odešel klidně

Písní Svatební od Jaromíra Nohavici obřad začal. Po tradičním dotazu oddávajícího se Martin podíval na Janu. „Ano,“ řekl hlasitě a pevným hlasem. Nevěsta odpověděla stejně. Přišla výměna prstýnků, polibek, povídání.

Večer Martin dostal od zdravotníka analgetickou injekci a s úsměvem na tváři usnul vedle své novomanželky Jany. „Následující ráno začal těžce dýchat, byli jsme u něj všichni. Janička mu šeptala to, co mu ještě potřebovala říct,“ vylíčila silné okamžiky Radomská.

Pak Martin odešel na druhý břeh. Určitě šťastný, že si stihl splnit poslední velký sen.

Co je domácí hospic

Domácí hospic Strom života poskytuje služby nevyléčitelně nemocným lidem, kteří chtějí dožít ve svém domově, a jejich blízkým, již o ně pečují. Dává rodině podporu, umožňuje, aby člověk v posledních dnech a týdnech života mohl žít důstojně, měl čas na své nejbližší a čas na rozloučení.

Pracovníci jsou k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu v rámci Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Hospic se postará i o nevyléčitelně nemocné pacienty s podezřením nebo nakažené covidem-19. Během šesti let fungování vyprovodil hospic dva tisíce nevyléčitelně nemocných… Více se o fungování mobilního hospice dozívte ZDE

VIDEO: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim třetinu svého majetku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pro umírající děti je i hodina důležitá, říkají manželé Vlčkovi. Darovali jim třetinu svého majetku Blesk

Fotogalerie
6 fotografií