„Našla jsem ho před čtyřmi lety nemocného venku. Naštěstí se z toho dostal a já jsem začala pomáhat i jiným vyhozeným sirotkům z ulice,“ popsala Klára, které pak Smíša vyrazil dech svým chováním.

Když donesla první čtyři koťata z popelnice, okamžitě je adoptoval. Nosil jim jídlo, hračky, učil je na záchod, olizoval a zahříval je. „Dokonce si nechal ocucávat bříško, kde marně hledala cecíky,“ vzpomíná Klára, která je členkou Spolku na ochranu koček a psů Jablunkovsko.

„Jak koťata odrůstala, hrál si s nimi, ale taky je vychovával. Když hru přehnala, nebo například lezla v kuchyni na linku, což on ví, že se nesmí, schytala od něj pár facek,“ dodala s tím, že takto Smíšek pečuje už o několikáté nalezence.

Rodině odhaluje nemoci

K překvapení rodiny však nejen o ně. Vzal si „na starost“ i její dceru Emmu (10 měsíců) včetně jí a manžela. „Nám věští blížící se nemoc. Tlapkami šlape po místě na těle, kde je něco špatně. Pokaždé se to potvrdí,“ poznamenala žena.

U miminka stačí, když zapláče a máma to hned neslyší, okamžitě pro ni běží. Dokonce pozorovala, jak se Emmě snaží tlapkou přisunout dudlík. I u ní dříve, než rodiče pozná, že ji něco bolí a usilovně mňouká.

Podle Kláry je až srdcervoucí sledovat kocoura, když mají doma hodně nemocná koťata. „Smíša stejně jako já dělá první poslední. Pokud to nějaký drobeček vzdá, dlouho a žalostně pláče,“ popsala.

Zvláštní gen

Kocour Smíša je svým způsobem genetický unikát. „Jeho zvláštní šedočerné zbarvení, které se mění podle ročního období, způsobuje gen zvaný karpati. Je poměrně vzácný a objevený nedávno. My si myslíme, že možná nemá vliv jen na srst, ale i na úžasnou Smíškovu povahu, která se spíše podobá psí,“ uvedla Klára.

VIDEO: Oskar umíral na ulici, lidé ho míjeli bez povšimnutí. Nový domov mu daly Fousky.

Video
Video se připravuje ...

Oskar umíral na ulici, lidé ho míjeli bez povšimnutí. Nový domov mu daly Fousky Kateřina Lang

Fotogalerie
15 fotografií