„Oba pacienty, mladou ženu a chlapce, jsme do nemocnice přepravili v ohrožení života,“ sdělil před pár dny mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

„Strašné, jedno z dětí už zemřelo a ani nevím, jak je na tom druhé,“ řekla starší žena z Ropice. „Kdysi na tom přejezdu byly závory. Proč je sundali? Je to několikátá vážná nehoda, kolik se jich ještě musí stát?“ ptala se seniorka.

„Rádi bychom vám oficiálně sdělili, že pozemská cesta našeho Dandyho se dnes dopoledne naplnila. Prožíváme hlubokou lítost, bezmoc a smutek,“ napsala rodina na facebooku. „Zároveň však chceme a potřebujeme jít ve víře dál, protože dosud Bůh zachoval při životě naši Nikolku, byť její stav je pořád vážný.“

Prý by je rušilo světlo

Před lety byla snaha udělat na přejezdu alespoň světelnou signalizaci. „V domcích poblíž se však postavili proti, že by je to rušilo. Generace se už ale vyměnily, tak snad přejezd zabezpečí,“ dodala.

Nazlobený je i bývalý strojvůdce Tadeáš Kotula, který ukazuje na zbytky ukotvení závor. „Tento přejezd je obzvlášť nebezpečný. Ta nehoda vůbec nemusela dopadnout tak fatálně,“ uvedl.

Nebezpečné překážky

Podle něj by v okolí přejezdu neměly být žádné překážky, protože když už dojde ke srážce, vlak by auto nabral a pouze před sebou tlačil. „Tady je hned vedle kolejí návěstidlo, patník a zbytečný sloupek. Klidně mohou být o 500 metrů dál,“ popsal muž.

Právě o tyto překážky se auto tlačené vlakem úplně zdemolovalo. Návěstidlo a patník dokonce vyvinutá síla vyrvala ze země. „Stopka s křížkem už byly taky staré a zašlé, čili pro toho, kdo tady nejezdí pravidelně, přehlédnutelné. Novou sem dali ve středu, až po té nehodě,“ podotkl Kotula.

Optický klam

Mladou řidičku lidé na sociálních sítí kritizovali, za nepozornost, bývalý strojvůdce Tadeáš Kotula se jí ale zastal. „Trať vede souběžně se silnicí. Jsou od sebe asi 50 metrů a zatáčí. Mladí lidé k přejezdu sjížděli z kopce a za tmy, takže si klidně mohli myslet, že ta blížící se světla je auto na silnici. Takový optický klam,“ vysvětlil Kotula.

Přejezd zabezpečí

Správa železniční dopravní cesty chce ropický přejezd na trati Frýdek-Místek – Český Těšín, který patří k nejnebezpečnějším v kraji, rekonstruovat. „Vyměníme výstražný kříž za světelnou signalizaci. Už příští rok,“ uvedla mluvčí SŽDC Nela Friebová. Jelikož jsou v Ropici nezabezpečené přejezdy čtyři, bude se to týkat všech.

VIDEO: Nehoda vlaku a nákladního auta na železničním přejezdu v Kralupech nad Vltavou.

Fotogalerie
9 fotografií