Desítky unikátních nálezů z celého světa jsou nově k vidění v muzeu ve Frýdku-Místku. Kameny, které k nám přiletěly z vesmíru, nashromáždila skupina sběratelů a nadšenců pod vedením člena Světové asociace sběratelů meteoritů, Jaroslava Filipa.

„Nyní po několika letech nastal čas, aby naši sbírku mohla obdivovat i veřejnost, proto jsme se rozhodli otevřít toto unikátní muzeum,“ říká Jaroslav Filip. Vstup do něj je zdarma.

Dotýkání dovoleno

K vidění jsou tu stovky meteoritů z různých koutů světa. Sám je jezdí hledat nebo je kupuje. „Nejen to, máme vystaveno také několik desítek tektitů (přeměněná hornina), včetně českých Vltavínů. Naší specialitou je i to, že si návštěvníci našeho muzea mohou některé meteority také osahat, protože chceme, aby si od nás odnášeli opravdový zážitek,“ uvedl Filip.

Zážitek může být i trvalejší: Nadšenec do vesmírné říše některé meteority nabízí jako suvenýr. V třeba i jako šperk. „Můžete si odnést svůj vysněný kousek vesmíru ve formě ověřeného meteoritu. Chytám pro zatraktivnění také pravidelné přednášky s ukázkami těchto unikátních vesmírných poslů,“ plánuje Filip.

Co  je meteorit?

Meteorit je vesmírné těleso, které alespoň částečně přežije průlet zemskou atmosférou a dopadne až na zemský povrch. Naše Země se každý den střetává s tunami vesmírného materiálu, které pak na noční obloze vidíme jako lidově řečeno padající hvězdy. Většina takového materiálu se ale odpaří v naší atmosféře, protože se jedná o velmi malé částečky.

Meteorit dokáže přinést důkazy o vzniku planet, sluneční soustavy i celého vesmíru. Navíc některé meteority jsou starší, než planeta Země, takže nám dávají nahlédnout do daleké minulosti.

Zajímavosti kolem meteoritů

* Osudový střet meteoritu s povrchem planety se odehrál patrně před 66 miliony lety. Doplatili na něj dinosauři.

* Nejzáhadnější událost spojená s meteoritem se odehrála v roce 1908. Nad Sibiří v Tunguzské oblasti tu vybuchlo vesmírné těleso. Exploze byla natolik silná, že vyvrátila a přelámala víc než 80 milionů stromů

* Nejtěžší meteorit byl nalezen v Namibii, vážil 60 tun.

* V roce 2005 byl objeven meteorit jinde než na planetě Zemi, a to na Marsu.

VIDEO: Bolid prolétl nad Prahou 19. listopadu 2020 ráno.

Video
Video se připravuje ...

Bolid prolétl nad Prahou 19. listopadu 2020 ráno. Katedra fyziky atmosféry MFF UK

Fotogalerie
9 fotografií