„Kriminalisté její matku nyní podezřívají z ohrožování výchovy dítěte. Ve vězení může strávit až pět let,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Policisté případ řeší ve zkráceném řízení. Podle nich žena středního věku od loňského září do letošního června umožnila vést zahálčivý život své čtrnáctileté dceři. „Závažným způsobem tak porušila svou povinnost o ni pečovat. Základní škola totiž vykázala u dívky přes sto neomluvených a více než dvojnásobek omluvených hodin,“ dodala mluvčí.

Rekord je 1000 hodin

Rekordmankou je patrně školačka, která ve školním roce 2008/2009 skoro nechodila do školy. Zameškala téměř 1000 hodin.

Celkem 666 vyučovacích hodin zameškala v roce 2008 dívka (14) z Ostravy. Rodičům, kteří jí nakonec všechny hodiny omluvili, nevadilo, že se za školou toulala, cestovala po celé republice a údajně i kradla ve velkých nákupních střediscích.

Místo školy brigáda

V Ostravě proto před lety vznikl u městské policie speciální tým složený z policistek, které se věnují zejména této problematice. Radnice v Břeclavi se v roce 2004 dokonce rozhodla v boji proti záškolákům přitvrdit a rodičům za neomluvené hodiny ve škole začala pozastavovat vyplácení sociálních dávek.

Počet záškoláků se zvyšuje pravidelně vždy v období Vánoc. Vedle toho, že si děti přivydělávají prodejem na trzích či rozdáváním letáků, soustřeďují se i v blízkosti velkých nákupních center.

VIDEO: Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku Blesk TV a Mall TV