Za kilo kotrče nabízí restaurace i tisíc korun! „Slyšel jsem, že v Praze dokonce třikrát tolik. My se ženou bychom ho však neprodali, chutná úžasně a je zdravý,“ řekl houbař.

Místo, kam na unikátní houbu na Opavsku chodí, neprozradí. „Poskakuji radostí, jen když cítím v lese její vůni, je specifická. Z kotrče je vynikající polévka a letos jsme se ženou zkusili i karbanátky. Zmizely hned, naprostá lahůdka,“ vylíčil Baday.

Polévka i do nálevu

Raritu, která vypadá jako květák, nalezl i Dalibor Bystroň (43) s rodinou na výletě na Českolipsku a fotkami se pyšnil mezi houbaři Moravskoslezska, kde sklízel obdivné komentáře.

„Děláme z něj falešnou držkovou polévku a něco jsme si naložili do octového nálevu s liškami, lakovkami a malinkými hříbky. Tentokrát jsme kotrčů objevili docela dost,“ podotkl Dalibor.

Ničí je kyselá půda

Podle mykologa Petra Pokorného bývaly kotrče kdysi v Evropě běžnou houbou. „Už v době Karla IV. se o nich píše. Ale nesnáší kyselou půdu a tak kvůli spadu z elektráren pomalu vymizely. Po jejich odsíření se zase objevují, přesto jsou stále vzácné, “ uvedl Pokorný.

Léčebné účinky

Řada studií ukazuje, že kotrč pomáhá v léčbě některých druhů rakovin. Kromě toho se kotrč vyznačuje také antibakteriálními účinky, působí příznivě na pleť a podporuje hojení ran.

„Také dokáže, co neumí žádná jiná plodnice. Když ho dáte doma do vody, zvětší svůj objem a ještě vyroste,“ vysvětlil mykolog k houbě, která se krčí vždy na patě borovic.

VIDEO: Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé.

Video
Video se připravuje ...

Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé Blesk TV

Fotogalerie
7 fotografií