Za kilo kotrče nabízí restaurace i tisíc korun! „Slyšel jsem, že v Praze dokonce třikrát tolik. My se ženou bychom ho však neprodali, chutná úžasně a je zdravý,“ řekl houbař.
Místo, kam na unikátní houbu na Opavsku chodí, neprozradí. „Poskakuji radostí, jen když cítím v lese její vůni, je specifická. Z kotrče je vynikající polévka a letos jsme se ženou zkusili i karbanátky. Zmizely hned, naprostá lahůdka,“ vylíčil Baday.
Polévka i do nálevu
Raritu, která vypadá jako květák, nalezl i Dalibor Bystroň (43) s rodinou na výletě na Českolipsku a fotkami se pyšnil mezi houbaři Moravskoslezska, kde sklízel obdivné komentáře.
„Děláme z něj falešnou držkovou polévku a něco jsme si naložili do octového nálevu s liškami, lakovkami a malinkými hříbky. Tentokrát jsme kotrčů objevili docela dost,“ podotkl Dalibor.
Ničí je kyselá půda
Podle mykologa Petra Pokorného bývaly kotrče kdysi v Evropě běžnou houbou. „Už v době Karla IV. se o nich píše. Ale nesnáší kyselou půdu a tak kvůli spadu z elektráren pomalu vymizely. Po jejich odsíření se zase objevují, přesto jsou stále vzácné, “ uvedl Pokorný.
Léčebné účinky
Řada studií ukazuje, že kotrč pomáhá v léčbě některých druhů rakovin. Kromě toho se kotrč vyznačuje také antibakteriálními účinky, působí příznivě na pleť a podporuje hojení ran.
„Také dokáže, co neumí žádná jiná plodnice. Když ho dáte doma do vody, zvětší svůj objem a ještě vyroste,“ vysvětlil mykolog k houbě, která se krčí vždy na patě borovic.
VIDEO: Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé.
Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé Blesk TV