„V minerálce se vyluhují byliny při teplotě 80 stupňů Celsia, přidá se a rozpustí třtinový cukr a je hotovo,“ vysvětlila průvodkyně prameny v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku Martina Vrbová (49).

Turistka Pavla Cieslarová (58) zrovna míchá v hrnci houstnoucí tekutinu. Obklopuje ji bylinková zahrádka, dobrý nápad, jak povýšit kyselku na ještě zdravější. Až sirup naplní do láhve, přijdou na řadu další lidé ve frontě.

Martina návštěvníkům mezitím vykládá o historii pramenů a o rozdílu mezi vodou z kohoutku a kyselkou. Těch méně žádoucích minerálů má pramen mnohonásobně méně, než voda z vodáren. „Místní ji pijí odnepaměti a tvrdí, že nemoci kloubů, ledvin nebo srdce neznají,“ řekla.

Zemská kůra praskla

Podle šéfa Geoparku Pobeskydí Dalibora Kvity pod obcí při vrásnění Karpat kdysi popraskala zemská kůra poměrně hluboko a začal se uvolňovat oxid uhličitý. „Jím nasycená podzemní voda rozpouští horniny, podél nichž proudí a mineralizuje se,“ vysvětluje.

Jesenická voda obsahuje 228 mg minerálů na litr vody. „U pramenů není výjimkou, že je jich vedle sebe několik a každý je jiný. Jeden může proudit z větší hloubky a přes jinou horninu, čili bude obsahovat odlišné minerály,“ dodal Kvita.

Železo vede

Když člověk ochutná Jesenickou minerálku, ihned ucítí železo. Proto se mírně odželezňuje. „Třeba jeden pramen v Hostašovicích na Novojičínsku je zase sirný, proto voní po vajíčkách,“ doplnil Kvita.

Podle královny

Nejznámější z šesti jesenických pramenů Zita nese název podle poslední české královny Zity (1892 až 1989), která ho při návštěvě posledního českého krále Karla I. na Novojičínsku v roce 1912 dokonce sama křtila.

VIDEO: Trable s menopauzou - 2. díl Pomohou bylinky?

Video
Video se připravuje ...

Trable s menopauzou - 2. díl Pomohou bylinky? Videohub

Fotogalerie
10 fotografií